В Україні трохи подешевшав борщ

21 червня 2016, 09:43
Ціни впали порівняно з груднем

Борщ в Україні став дешевше. Фото: AFP

Зварити борщ в Україні стало дешевше. "Індекс борщу", або середня вартість продуктів, необхідних для приготування цієї страви, за підсумками 5 місяців 2016 року склала 82,45 грн, що на 4,04 грн, або 4,7% менше, ніж в грудні минулого року. Про це свідчать дані Hay Group, пише "Новое время".

За період з січня по травень цього року включно найбільше подорожчали:

Реклама
  • часник (+0,19 грн);
  • буряк (+1,64 грн);
  • томатна паста (+0,9 грн).

У той же час подешевшали:

  • свинина (-4 грн);
  • цибуля (-1,12 грн);
  • петрушка (-4,2 грн).

Індекс борщу був запропонований в Україні в 2012 році за аналогією зі всесвітньо відомим індексом Бігмака. І використовується з тією ж метою, що і зарубіжний аналог – для оцінки реальної вартості продуктів харчування. Однак, на відміну від світового індексу, українці не стандартизовано.