В Україні не можуть придумати нові назви для коньяку і шампанського

28 лютого 2019, 10:22
Мінагропрод вже провів опитування, але остаточного рішення ще немає

/ Фото: Анатолiй Бойко, Сьогодні

Україна продовжує шукати нові назви для "алкогольної продукції з захищеними географічними позначеннями", тобто шампанського, коньяку, портвейну і т.д. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики України.

"Над пошуком альтернативних назв працюють Мінекономрозвитку, Мінагрополітики і профільні представники галузі. Так, протягом листопада-грудня 2018 року чиновники провели вісім регіональних хакатонів з пошуку альтернативних назв. Також проводилося онлайн-голосування", – зазначили в Мінагропроді.

Тоді чверть опитаних (25,6%) проголосували за те, щоб коньяк в Україні іменувався "Український бренді" або "Бренді України". На другому місці виявилася назва "Бурштин/Бурштинок/Бурштиняк" (9,4%), на третьому – "Гайстер" (8,5%).

Однак остаточно нові назви все ще не прийняті.

Нагадаємо, в рамках "вільної торгівлі" з ЄС Україна взяла на себе зобов'язання ввести з 1 січня 2026 року нові назви для коньяку, шампанського, портвейну, мадери, хересу і так далі. Згідно з умовами угоди, продукція, що вироблена поза провінцій Шампань, Коньяк і так далі, повинна бути перейменована.

Реклама

Також українські виробники будуть зобов'язані використовувати вітчизняні коньячні спирти при випуску ординарних коньяків. Такі вимоги передбачені новими "Правилами виробництва коньяків України", які набули чинності з середини лютого 2019 року.

Крім того, в країні виникла правова колізія, через яку з України може зникнути тисяча видів віскі. Цього разу труднощі виникли не з назвою, а з законодавчим визначенням технології виробництва напою.