В Україні настало "безриб'я": чому ціни на рибу такі високі

9 квітня 2016, 08:33
Місцева продукція практично не виробляється, а "тіньовий" ринок відчуває роздолля

Переважна більшість риби в Україні - імпорт. Фото: pixa

В Україні ціни на рибу перевищили розумні межі , а стан рибного сегмента країни викликає найбільші побоювання в плані продовольчої безпеки , незважаючи на те , що в колишні часи Україна мала серйозний рибальський флот . Про це пише "Дзеркало тижня".

Як нагадав керівник Держрибагентства Ярема Ковалів , Україна після розпаду СРСР володіла одним з найбільших в світі рибальських флотів , які мають в своєму складі 236 судів . Тепер , за словами неофіційних джерел , залишилося лише кілька судів , та й то на виловлювати ними рибу в світовому океані українським споживачам сподіватися не варто – замість неї в країну надходить оплата орендарів за використання судів .

Реклама

Подорожчання імпортної мороженої риби в залежності від виду в 2014 р склало від 30 до 40%

" На додаток до прихованих махінацій в офшорах , потім ще й оперативно розікрали флоту , а після окупації Криму Росією вичерпалося ще одне джерело рибних ресурсів – левова частка " рибної " інфраструктури , в тому числі залишки флоту , 70 % рибоконсервних заводів , провідні об'єкти риборозведення та селекції , два рибних порти зі стратегічного недомислу залишалися на півострові до його анексії . Втрати вилову живих біоресурсів в Україні після цього скоротилися на 63 % " , – відзначає видання .

За даними Держрибагентства , після окупації Криму вилов в 2014 р скоротився до 93 тис . тонн Після втрат такого масштабу в Україні залишилося всього два джерела надходження рибних ресурсів – імпорт і внутрішні водойми . При цьому масштаби розриву між ними в розмірах надходить від них продукції більш ніж істотні : питома вага внутрішніх водойм в надходженні на внутрішній ринок становить 15 % , то імпорт – 85 % .

Зростаючий рівень залежності від імпорту погіршується тривалим знеціненням національної валюти , підстьобує ціни і знижує продажу . Якщо в 2013 р загальний обсяг реалізованої в країні рибної продукції становив 415 тис . тонн , в 2014 – 300 , то в 2015 – 220 тис . тонн . " Держзовнішінформ " констатував , що рівень подорожчання імпортної мороженої риби в залежності від виду в 2014 р склав від 30 до 40 % . Надалі ситуація лише погіршилася .

Реклама

Крім того , уряд в лютому 2015 р ввів 10 % імпортний збір , включивши до переліку додатково оподатковуваних товарів рибу і рибопродукти . Навіть при тому , що імпортери почали міняти підходи , завозити замість дорогої дешевшу продукцію ( якщо середня ціна ввезеної риби за I півріччя 2014 р становила 2 у.о. , то в 2015 р – 1,3 у.о. ) , все ж імпорт риби в 2015 р скоротився на 40 % , т обто більше ніж в попередньому році .

Загальний фонд споживання риби і рибопродуктів впав до 333 тис . тонн , що становить всього 7,8 кг на душу населення , при тому що науково обґрунтована норма орієнтує на споживання не менше 19 – 20 кг на людину .

Чому немає місцевої риби?

Реклама

" Здавалося б , в складній ситуації , коли країна втратила відразу декількох джерел рибних ресурсів , а валютна " свистопляска " продовжує перешкоджати ефективному імпорту , особлива увага повинна бути приділена розвитку інтенсивного рибництва у внутрішніх водоймах . Але зрушення на краще і на цьому , тепер головному , напрямку не спостерігаються . Швидше навпаки , ситуація ускладнюється " , – пише видання .

Голова Асоціації рибалок Олександр Чистяков звертає увагу , що потенційні можливості країни , що налічує 73 тис . річок , 20 тис . озер , 1100 водосховищ , понад 400 тис . ставків , використаються все гірше і гірше . Щоб зберегти галузь , її потрібно терміново переформатувати , спираючись на розвиток аква-і морекультур . Тим більше , що такі напрямки вписуються в глобальні зміни , що передбачаються авторитетної сільськогосподарською організацією ООН ( ФАО ) .

До 2020 р споживчий кошик населення планети на 65 % буде поповнюватися рибою , вирощеної в аква-або морекультуре , і тільки 35 % будуть забезпечуватися надходженнями з дикої природи , включаючи ресурси від домінуючого нині вилову в океанах , морях і річках .

Згідно з інформацією Держрибагентства , з 250 тис . водойм , придатних для розведення риби , в цих цілях використовується лише 60 % , та й то неефективно , вирощується в середньому менше 4 центнерів риби з гектара , при тому що застосування інтенсивних методів , використовуваних країнами ЄС , дозволяє отримувати близько 30 центнерів з гектара .

Рибництво у внутрішніх водоймах в складні часи , коли треба терміново форсувати імпортозаміщення , замінюючи привізну рибу вітчизняної , демонструє повну неспроможність . У минулому році , при тому що загальний вилов риби в країні зріс , у внутрішніх водоймах він знизився майже на 10 % .

Вирощують в Україні в основному товстолобика. Фото: trifonfishfarm.ucoz.ru

Вітчизняна риба залишається, напевно, єдиним продуктом масового споживання, реалізовувати його можна без сертифіката походження. На ринку комфортно почувають себе браконьєри і нечесні виробники всіх форм власності, без проблем піднімаючи ціни і пріпрятивая виручку від обліку та оподаткування. Представлений на тіньовому ринку продукт скоріше не збиває ціну імпортного, а, маючи підвищений попит, роздуває вартість вітчизняного товару, при тому що він часто підозрілого якості та невідомого походження.

Ціни на рибу ( і не тільки імпортну ) середнього і нижчого сегмента зрівнялися з вартістю свинини і яловичини . Позначається відсутність сучасного обладнання , необхідної інфраструктури .

Якщо за останні роки на нашому м'ясному ринку внаслідок низької собівартості міцно утвердилася бройлерна курятина , то на рибному домінують рослиноїдні риби , в основному товстолобик , витісняючи своєю невибагливістю традиційного коропа і навіть карася .

Найбільший виробник " Черкасирибгосп " в позаминулому році реалізував 1681,3 тонн риби , з них тисячі двадцять чотири тонни склав товстолобик . Ще більшу прихильність до невибагливої риби виявляють в " Сумірібгоспі " , де за той же період з 466 тонн загального вилову рослиноїдні склали 365 тонн , в " Вінніцярібгоспі " , де з 827 тонн 603 складалися з того ж товстолобика .

Ця риба має одну перевагу – вона не вимагає додаткового корму , здатна набирати вагу , харчуючись рослинними ресурсами водойм . А це вкрай важливо для рибогосподарств , що зазнають гострого дефіциту оборотного капіталу , які не мають коштів на купівлю дорогих , в основному імпортних , спеціальних кормів .