В Україні зміняться ціни на овочі

11 травня 2017, 08:16
Сезон тотального подорожчання добігає кінця, запевняють експерти

Овочі почнуть дешевшати, запевняють фахівці. Фото: Pixabay

Останнім часом в нашій країні активно дорожчали овочі. Але експерти вважають, що за рахунок пожвавлення імпортних поставок окремих видів продукції і збільшення пропозиції ранніх овочів почнеться поступовий відкат цін, а потім й істотне їх зниження. За деякими позиціями це відбувається вже зараз, пише UBR.

За розрахунками аналітиків "Економічної дискусійного клубу", вартість каструлі українського борщу об'ємом 3,5 – 4 л подорожчала з початку року на 13,14 грн (на 19,5%) і у квітні досягла 80,69 грн, а борщу без м'яса – на 6,41 грн (на 39,6%), до 21,64 грн. Найдешевший набір картоплі і овочів для борщу можливо було купити в Тернопільській області – за 11,37 грн, найдорожчий – в Донецькій області – за 16,69 грн.

Реклама

Як повідомив заступник голови Аграрної партії України, експерт в області аграрного бізнесу Денис Марчук, вартість картоплі з 5 грн підскочила в квітні до 6-7 грн/кг. А часом досягала 8 грн/кг. Морква дійшла до 12 грн/кг.

"Якщо в лютому цибулю продавали по 3,5 грн/кг, то тепер мінімум по 5 грн/кг. Капуста з 6 грн/кг зросла в ціні до 11-12 грн/кг. У нас немає достатньої кількості сховищ, а тому вже з середини зими багато доводиться завозити, щоб задовольняти попит", – пояснив Марчук.

За його словами, саме в середині весни зазвичай виникає максимальний дефіцит якісного продукту. Однак уже в травні, за даними агентства "Інфо-Шувар", ціни на "дефіцитні" позиції овочів почали знижуватися на 10 – 20%. Одна з основних причин просідання вартості – збільшення імпорту. Українські імпортери зреагували на квітневе подорожчання овочів борщового набору та стали активно завозити цей товар з сусідніх країн.

Реклама

За словами керівника аналітичного департаменту компанії ААА Марії Колесник, овочі поставляються переважно з Нідерландів і Польщі. Найбільш цікавими позиціями для імпорту виявилися картопля і морква. Саме по них сьогодні спостерігається саме помітне зниження ціни. Так, за даними "Інфо-Шувар", сьогодні на найбільших оптових майданчиках країни картоплю пропонують за ціною 5,5 – 6,5 грн/кг, що на 20% дешевше, ніж у кінці квітня.

"Коли картопля піднялася в ціні до 6 – 7 грн/кг, селяни стали виносити на ринок свої запаси посівної картоплі (дрібнішої, яка не має товарного вигляду) за ціною 4 – 5 грн/кг і тим самим пригальмували зростання цін. Але якісної картоплі як і раніше мало, і вона дорога", – розповіла експерт з плодовоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Ціни на моркву в порівнянні з кінцем квітня, знизилися у середньому на 10 – 15%. Сьогодні на оптових ринках її пропонують по 8 – 11 грн/кг. Найвища ціна на миту імпортну моркву з Польщі та Голландії. Також зростає пропозиція некондиційної моркви, яку іноді можна купити навіть по 5 – 6 грн/кг.

Реклама

Зберігає свою вартість тільки білокачанна капуста. Однак, за словами Тетяни Гетьман, зараз на ринку можна знайти молоду капусту по 12 – 15 грн/кг у господарств. "Зрозуміло, споживач у таких умовах постарається купити молоду капусту, ніж торішню", – зауважила Гетьман. А значить, капуста старого врожаю принаймні не дорожчатиме.

Ціни на цибулю теж істотно не змінилися, хіба що збільшилася пропозиція продукції низької якості, за яку продавці на оптових ринках просять 3,5-4 грн/кг. Якісну продукцію господарства віддають по 5-6 грн/кг.

Буряк – і так найдешевший овоч в Україні. Його продають оптом по 2 – 3 грн/кг, що майже вдвічі дешевше, ніж рік тому.

Турецький фактор

Нещодавно Росія і Туреччина домовилися про зняття торгових обмежень на поставку турецької агропродукції в РФ по всіх позиціях, за винятком томатів, за якими обмеження ще деякий час будуть зберігатися. Росія ввела заборону на ввезення цілого переліку сільськогосподарської продукції з Туреччини з 1 січня 2016 року на тлі ускладнення політичних відносин.

Здавалося б, можливість продавати на ринку РФ може скоротити турецький імпорт в Україну, що в свою чергу підтримало би зростання цін на вітчизняні овочі.

"Зараз з Туреччини на український ринок переважно поставляються томати, на які зняття заборони не поширилося, а значить ситуація на ринку овочів і фруктів України істотно не зміниться. Овочі борщового набору зазвичай дорожчають в кінці сезону. Зараз їх почне стрімко витісняти українська продукція нового врожаю", – розповіла Марія Колесник.

Звичайно новий урожай буде коштувати спочатку дорожче. Наприклад, вже є рання картопля по 35 – 40 грн/кг. Але в міру збільшення поставок з теплиць ціни на ранні овочі будуть наближатися до вартості "старих".

"Крім помідорів Україна імпортує цибулю і капусту, проте їх частки в 2016 році були менш 0,5%, а також салат-латук (16%), баклажани (38%) і перець (41%). Найбільша частка турецького імпорту – в огірках – 8,9 тис. тонн або 98% від загального обсягу поставок", – розповіли в аналітичному департаменті компанії Pro-Consulting.

Оскільки всі ці овочі сезонні, і у найближчі місяці будуть поступово заміщатися продукцією з України, серйозного подорожчання не передбачається. Мало того, як очікують експерти, турецькі помідори, не маючи збуту в РФ, будуть поставлятися на наш ринок, збиваючи ціни.

"Швидше буде дешевшати український томат, завдяки поставкам з Туреччини. Якщо в травні 2016 року турецькі помідори у великих обсягах йшли до Східної Європи, то в цьому році вони можуть частково переорієнтуватися на Україну. Конкуренція між нашим томатом і турецьким буде жорсткішою. Сезон затягується і зараз ціни приблизно в 1,5 рази вищі, ніж в минулому році", – розповіла Гетьман.

За словами Дениса Марчука, ціни вже пішли вниз. Якщо на Великдень помідори коштували приблизно 65 – 70 грн/кг, то зараз можна знайти по 35 – 55 грн/кг.

"Йдеться про всю Україну, а не тільки про столицю, де розцінки вище. Для споживачів це добре. Поява імпорту буде сприяти зниженню цін на наші тепличні томати, які з'явилися на ринку", – розповів Денис Марчук.

Далі вартість овочів рости не буде. Уже пішов новий урожай, і цієї продукції буде все більше. Тому споживання овочів старого врожаю буде падати слідом за зниженням цін на ранні овочі.

"Українські овочі дорожчають до першого врожаю. Овочі борщового набору з'являться на ринку протягом одного-двох місяців. До того моменту вони можуть вирости в ціні не більше ніж на 10%, після буде різке здешевлення. Основним фактором, що впливає на вартість овочів, є сезонність. Крім неї є ризик неврожаю, однак за станом на початок травня серйозних передумов для цього явища не було", – розповіли в компанії Pro-Consulting.