В Україні дорожчає м'ясо: експерт назвав причини

15 червня 2017, 09:43
Зростання цін грає на руку недобросовісним виробникам ковбаси

Фото: pixabay.com

Епідемія чуми свиней, яка вже останніми роками бушує в Україні, призвела до скорочення поголів'я свиней, що, в свою чергу, стало причиною зростання цін на м'ясо і м'ясні вироби. Про це розповів експерт з аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Євген Дворник, передає "112 Україна".

"Ми прогнозуємо, що якщо ситуація з АЧС не покращиться, можна очікувати зростання ще десь на 5 грн/кг до нинішньої ціни. Але хотілося б сподіватися, що нинішня ціна пікова і найближчим часом буде якщо не зниження ціни, то хоча б стабілізація", – говорить Дворник.

Реклама

Він зазначає, що в літній період ціни на м'ясо традиційно підігріває збільшення попиту – період відпусток, шашлики.

Ціни на свинину підтягують ціни і на інші види м'яса – яловичину і курку, оскільки ринки взаємозалежні. Традиційно при високих цінах на яловичину м'ясопереробні компенсують дефіцит сировини свининою чи м'ясом курки. Були ситуації, коли зростала ціна курки, і тоді виробники переорієнтувалися на інші види сировини, що призводило до зниження попиту і відповідно цін на конкретний вид м'яса.

Додатковим чинником, який також чинить тиск на ціни свинини й інших видів м'яса, є активний експорт до країн, на ринках яких ціни привабливіші, ніж на внутрішньому ринку в Україні. Зокрема, м'ясо свинини експортується до Грузії (64% всього експорту), Казахстану і Гонконгу.

Реклама

"За 5 місяців нинішнього року на зовнішні ринки з України було поставлено свинини на 6,3 млн дол., тоді як за весь 2016 рік було експортовано свинини на 5,1 млн дол.", – говорить Дворник.

За словами експерта, від ситуації виграють недобросовісні виробники, які здешевлюють м'ясоковбасні вироби, додаючи до фаршу дешевий жир і субпродукти.

Нагадаємо, зростання цін на свинину почався ще з середини жовтня 2016 року і тривало до першої половини лютого 2017 року. Після цього ціни дещо знизилися, але буквально через місяць повернулися на колишні показники – близько 36 грн/кг (жива вага).