В Україні дорожчає їжа: що буде з цінами на популярні продукти

2 березня 2018, 09:37
Аналітики обіцяють подорожчання "молочки", а прогнози щодо сала різняться

/ Фото: Олександр Яремчук

Сало, від дефіциту якого потерпають українці, може подорожчати ще на 2 грн/кг, а вартість молочних продуктів стане вище на гривню за кілограм або літр. Про це вже сьогодні свідчить зростання оптових цін виробників, пояснила аналітик Української аграрної конфедерації Неля Онищенко.

Ціни на овочі також зростуть – на 1-2 грн/кг через витрати на зберігання і транспортування, зазначає експерт. Водночас, Онищенко очікує сезонного зниження цін на яйця, адже навесні і влітку кури несуться активніше. Але наскільки саме подешевшають яйця, поки що неясно – це покаже ринок.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також вважає, що ціни на продукти зростатимуть протягом всього року, причому найбільше подорожчають м'ясо та овочі.

За його оцінками, в березні ці продукти подорожчають приблизно на 1,5%: м'ясо подорожчає на 1,5-2 грн/кг, а овочі на 10-20 коп./кг. А за рік ціни зростуть вже на 18-25%. Тобто до грудня-2018 м'ясо і сало коштуватимуть 115-125 грн/кг.

Також Дорошенко очікує подорожчання борошна приблизно на 1 грн/кг.

Реклама

"Продуктова інфляція стане штовхати вгору загальну інфляцію в країні, і ця тенденція не зміниться до кінця 2018 року", – вважає Дорошенко.

Не згоден з колегами президент Украналітцентру Олександр Охріменко. Він упевнений, що сало в найближчі три місяці подешевшає на 20-30% (на 20-30 грн/кг), яйця також впадуть в ціні – на 2-3 грн/десяток.

"Через піст попит на м'ясо і сало падає, а пропозиція домашньої свинини, навпаки, зростає, тому і ціни йдуть вниз кожну весну", – аргументує Охріменко.

Зате, на думку Охріменка, курятина подорожчає в березні-квітні на 10-12%, або на 5-6 грн/кг через зростання вартості кормів та електроенергії. Ціни на борошно, за прогнозами аналітика, залишаться стабільними, тому що спостерігається його перевиробництво, а молоко може додати в ціні до 1 грн/л.

Про те, як змінилися за зиму ціни на традиційні в Україні продукти, читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі: "Індекс салбургера: за три місяці вартість обіду "по-українськи" зросла майже на 18 грн".


До речі, експерти прогнозують, що цієї весни українські ціни на продукти наздоженуть європейські. Про те, чого саме очікувати від цін в березні, дивіться у відеосюжеті:

Реклама