В Україні дефіцит риби: людей відлякують ціни і відсутність вітчизняного продукту

15 лютого 2017, 08:18
Переважна частина риби у продажу – імпорт, вартість якого прив'язана до долара

В Україну стали везти більше дешевої риби. Фото: Pixabay

Українці будуть їсти ще менше риби, вважають експерти. Торік у меню середньостатистичного жителя України було менше 10 кг риби при раціональній нормі споживання близько 20 кг на рік. Так, згідно з даними продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), середньорічний показник світового споживання риби і рибопродуктів становить близько 19,7 кг на людину в рік, пише UBR.

Міжнародні та національні рекомендації передбачають вживання жирної морської риби, як мінімум, двічі на тиждень. Річкова та озерна риба є альтернативою м'ясу.

Реклама

Однак, як повідомив виконавчий директор громадської організації "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин, українцям риба не по кишені. За словами експерта, ситуацію погіршує той факт, що в наших магазинах рідко продають вітчизняну річкову рибу. "Цінова тенденція щодо рибних продуктів збережеться і в 2017 році, адже Україна не в змозі себе забезпечити ними в повному обсязі", — прогнозує Олег Пендзин.

За словами гендиректора асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів" Дмитра Загуменного, 80% риби на ринку України займає імпорт. І хоча вилов риби у внутрішніх водоймах зростає, наша країна залишається імпортозалежною.

"При цьому в минулому році імпорт риби, згідно з офіційною статистикою, зріс на 30%", — зазначає Загуменний.

Реклама

За даними компанії Pro-Consulting, близько 86% усього імпорту в минулому році припало на морожену рибу і її філе. Везуть цей товар найчастіше з Норвегії (22%), Ісландії (16%), Естонії (9%), Канади (8%) і США (7%).

Щоправда, як визнають в асоціації імпортерів риби, збільшення імпорту пов'язане, насамперед, з низькою базою порівняння — кризовим 2015 роком. Через тривалу економічну кризу українці стали менше споживати дорогих сортів риби, таких як лосось і форель. При цьому обсяги імпорту недорогих видів риби, навпаки, зросли. Це насамперед кілька і салака, що поставляються з Естонії.

"Їсти рибу стали менше. Збільшення показників, у тому числі внутрішнього вилову, пов'язано з особливостями української статистики. Поступове виведення з тіні ринку риби в Україні призвело до зростання офіційних цифр (білий імпорт через Одесу і контроль вилову у внутрішніх водоймах), хоча в реальності обсяги не зросли", — зазначає директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Реклама

За його словами, попитом користується найдешевша риба. "Через падіння попиту постачальники і так скоротили асортимент до найбільш ходових позицій", — кажуть в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Звідки такі ціни

За даними асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів", основні сорти мороженої риби, які поставляються в Україну:

  • оселедець (середня роздрібна ціна 50 грн/кг);
  • хек (61 грн/кг);
  • скумбрія (90 грн/кг);
  • салака/мойва (20/44 грн/кг);
  • лосось (172-375 грн/кг).

"Багато хто думає, що на високих цінах імпортери риби заробляють надприбутки. Але при низькому попиті неможливо завищувати ціни, інакше ніхто не купить цей товар. Роздрібна ціна формується з собівартості імпорту з доставкою до України (умови CIF), плюс ПДВ, імпортні мита на деякі види риби в розмірі 2-5%, маржа імпортера, а далі — націнка продавців/мереж", — розповів Загуменний.

Наприклад, за даними на 8 лютого 2017 року, канадський хек тушками коштує на кордоні 1,25 дол./кг, тобто приблизно 35 грн. В українському опті ця риба оцінюється вже в 48-59 грн/кг. А в роздрібних мережах її середня ціна — близько 61 грн/кг. Ця ж риба з Аргентини в роздрібі коштуватиме до 80 грн/кг.

А морепродукти коштують ще дорожче. "Нещодавно один з виробників фасованої червоної ікри зізнався, що в грудні, коли йде основний обсяг збуту цього товару, загальні продажі (в жерстяній банці, склі та на вагу) виявилися нижче на 20%, ніж в кінці 2015 року. Схожа тенденція буде спостерігатися в поточному році, в тому числі по всіх інших видах морепродуктів (креветки, мідії тощо) в межах плюс-мінус 5%", — розповів Дорошенко.

За словами експерта, говорити про збільшення купівельного попиту не доводиться. Якщо обмінний курс гривні падатиме й надалі, то риба автоматично стане дорожчати. Наприклад, охолоджений норвезький лосось найбільш чутливий до коливань курсу, бо таку рибу везуть щотижня.

Провідні компанії-імпортери риби і морепродуктів бачать альтернативу у вирощуванні риби в Україні.