У НБУ пояснили, чому впала інфляція

11 квітня 2016, 14:00
Зростання цін в Україні сповільнюється

/ Фото: Сергій Ус

У березні 2016 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 20,9% в порівнянні з 32,7% в лютому. У місячному численні зростання споживчих цін склало 1%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ) на офіційній сторінці регулятора в Facebook.

"Зараз зросла ймовірність, що інфляція в 2016 році буде нижчим прогнозу Національного банку (12%). Однак більшість чинників, які зумовили інфляцію нижче прогнозу в I кварталі, мають короткостроковий характер, і з високою ймовірністю їх вплив може змінитися на протилежну протягом наступних кварталів", – відзначили в НБУ.

Реклама

В цілому в першому кварталі 2016 року споживча інфляція склала 1,6%, що значно менше, ніж прогнозував Національного банку (4%), опублікованого в січневому інфляційному звіті.

"Головним чином відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів. По-перше, через скорочення експортних можливостей для вітчизняних виробників. Це пов'язано як з обмеженнями РФ на торгівлю і транзит через свою територію, так і з забороною Ізраїлю і країн Близького Сходу на ввезення яєць з України по-друге, збільшилася пропозиція окремих імпортованих овочів і фруктів, в першу чергу з Білорусі, Туреччини. Як наслідок, ціни на сирі продукти харчування за квартал підвищилися всього на 0,2% в порівнянні з прогнозованим зростанням на 7,6%", – пояснили в НБУ.

Також цінові війни виробників тютюнових виробів привели до більш помірного зростання адміністративно-регульованих тарифів (2,1%) в порівнянні з прогнозом НБУ (3,3%).

Реклама

У той же час, в першому кварталі фактична базова інфляція склала 2,3% і її уповільнення в річному вимірі до 15,0% відповідало поточному прогнозу НБУ.