/ Фото: Олександр Яремчук, Сьогодні
В травні відчутно зросли ціни в порівнянні з квітневими показниками. Це може бути пов'язано з прагненням виробників компенсувати втрати за час всеукраїнського карантину. Про це йдеться в огляді інфляції Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.
За звітом, зростання цін на продукти харчування і безалкогольні напої в травні поточного року сповільнилося до 2,7% з 9,2% в травні 2019 року. При цьому в квітні поточного року зростання цін було ще нижче – на рівні 2,5%.
Незважаючи на уповільнення зростання цін на товари короткострокового користування, інфляційний тиск на продовольчому ринку (продукти складають до 45% товарів) залишається високим.
"Так, найбільше зросли ціни на сирі продукти сезонного характеру, зокрема на ягоди", – наголошується в звіті.
У Мінекономіки підкреслюють, що запроваження державного регулювання цін на товари першої необхідності унеможливило різке зростання цін на них.
Крім того, на відміну від попереднього місяця, в травні ажіотажний попит на специфічні товари з боку населення, зокрема цибуля, лимони, часник тощо, вже не спостерігався.
"У той же час, фактор сезонності також проявився у зниженні цін на деякі продукти харчування як через насичення ринку, так і типове для травня скорочення попиту на певну продукцію", – зазначено в звіті.
Наприклад, в травні подешевшала молочна продукція, соняшникова олія, цукор, томати тощо.
Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що уряд запустив новий сервіс по декларуванню цін. Реєстр роздрібних цін і дашборда був запущений на період карантину. Зазначається, що за допомогою сервісу бізнес зможе подати інформацію про зміни цін на товари при збільшенні їх на понад 5%.
За постановою КМУ №341 від 22 квітня, про плани підвищити ціну на будь-який з цих товарів на 5-10% потрібно повідомляти за три днідо початку застосування нової ціни, про підвищення ціни на 10-15% – за два тижні, на 15% і більше – за місяць.
Детальніше про те, як планується регулювати ціни, дивіться в сюжеті "Сьогодні":