У травневі свята українці економитимуть на шашликах

29 квітня 2015, 12:25
Порівняно з минулим роком м'ясо в країні подорожчало на 60%

М'ясо в Україні помітно подорожчало. Фото: kati.com.ua

40% міського населення зменшить споживання м'яса на травневі свята. Такі дані наводить асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) за результатами опитування агентства "AgriSurvey".

Майже половина міських жителів не будуть обмежувати себе у м'ясі і купувати стільки ж, скільки і в минулому році. В середньому, під час травневих свят респонденти планують спожити близько 700 грам в розрахунку на людину.

Реклама

Найбільш популярним видом м'яса буде свинина, якій віддадуть перевагу майже 70% опитаних, 41% будуть купувати курятину, і тільки 16% громадян – телятину.

На м'ясо міські жителі збираються витратити в середньому 297 гривень, що становить приблизно 65 грн. на людину і практично дорівнює витратам на м'ясо для святкування Великодня.

Більшість купленого м'яса, а саме 74% передбачено для шашлику, а 21% буде використано для приготування на грилі.

Реклама

"Що стосується цін, то перед святами очікується незначне підвищення вартості свинини – на 2-3%, вартість м'яса птиці залишиться практично без змін, ціни на яловичину будуть стабільними, проте через деякий час вони можуть знизитися на 0,5-1%. Порівняно з минулим роком, ціни на м'ясо в Україні підвищилися на 55-60%, що пояснюється девальвацією гривні, зростанням собівартості виробництва та підвищенням витрат на логістику", – повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

Нагадаємо, курс долара в Україні в порівнянні з початком 2014 виріс втроє – з 8 до 24 грн/дол. Інфляція перевалила за 40% у річному вимірі, а ось індексація пенсій і зарплат поки не планується.