Україну чекає дефіцит гречки – експерт

13 січня 2016, 08:33
Недостачу покриють за рахунок імпорту, вважає фахівець

Гречки посіяли менше, ніж потрібно, вважає експерт. Фото: gastronoma.net

У 2015/16 маркетинговому році українці відчують дефіцит гречки, валовий збір якої скоротиться на 14-17% щодо попереднього сезону. Основними факторами стануть зменшення посівних площ і несприятливі погодні умови. У результаті країна буде змушена імпортувати продукт. Про це пише Agronews.

Імпорт гречки давно викликає стійке неприйняття з боку українських виробників. Комерційний директор підприємства "Сквирський комбінат хлібопродуктів" Ігор Коцел зазначив, що в Україну завозиться все більше російської гречки, що вельми негативно впливає на внутрішній ринок і власне виробництво.

Реклама

"Потенціал внутрішнього ринку гречки зменшується рік від року. Обвалюються ціни, це б'є по українських виробниках. Треба пам'ятати, що російські підприємства отримують дотації від держави, а наші виробники виживають на ринку самостійно. В умовах, коли дорожчає посівний матеріал, паливо і все інше, українські підприємства також потребують дотацій", – говорить він.

Всі ці фактори, укупі зі зменшенням посівних площ, грають на руку імпортерам.

"Ми не бачимо запасу гречки на внутрішньому ринку. Цього року посіяно на 15% менше, ніж потрібно", – констатує Коцел.

Реклама

Щорічне споживання гречки в Україні становить 155-180 тис. т – з тенденцією до зменшення. Основним чинником є зростання вартості продукту в останні роки – при зниженні платоспроможності населення.

Обсяги виробництва також знижуються – у зв'язку з низькою рентабельністю, а також орієнтацією гречки на внутрішній ринок. Зниження купівельної спроможності національної валюти погіршує ситуацію: в даному випадку ціна продукту не так швидко реагує на знецінення гривні, як вартість товарів, орієнтованих на експорт.

У нинішньому маркетинговому році з-за кордону необхідно буде ввезти 30-40 тис. т продукту, а це означає, що імпорт в поточному сезоні може зайняти до чверті внутрішнього ринку, підрахував експерт.