Україну заповнив підроблений мед

22 січня 2017, 08:16
Нечесні продавці і виробники намагаються здешевити продукт і продовжити його термін зберігання

В Україні стали підробляти мед. Фото: Pixabay

За рік мед в Україні подорожчав в середньому на 20 – 40 % . Підняття цін експерти пов'язують зі світовою кон'юнктурою , подорожчанням цукру , стрибком курсу валют і зростанням тарифів на електрику , пише UBR.

На сьогоднішній день на українському ринку все ще продається торішній продукт – свіжий мед почне надходити в продаж у травні . І зараз багато торговців прагнуть розпродати залишки , які залишилися у них з 2016 року. Часом , вони вдаються до не дуже чесним способам підтримки свіжості продукту і його товарного вигляду , кажуть експерти .

Реклама

Як розповів фахівець з медового ринку Олексій Костецький , близько 50 % всіх продажів пасічників доводиться на мед з різнотрав'я . Решта ринку займають продукти з акації , липи і гречки . Дуже невеликий відсоток відведено також дикому і ялиновому меду – це найдорожчий продукт і його мало хто виробляє .

На сьогоднішній день , літрову банку ( 1,333 кг ) меду можна купити за такими цінами :

  • акація – 250 грн/л;
  • липа – 200 грн/л;
  • різнотрав'я – 170-180 грн/л.

Найчастіше пасічники продають мед в " пластику" , оскільки він дешевше . Але краще , все – таки , скляна тара . І якщо відразу брати 3 літри , то виходить заощадити близько 20 % .

Реклама

При цьому на невеликих пасіках поки ще можна знайти і більш прийнятні ціни .

" Мед подорожчав на 30 % . Раніше продавав по 70 грн , а зараз вже по 100 грн за літр . З моїми обсягами ( до 50 вуликів ) і відсутністю товариств бджолярів можна претендувати лише на внутрішній ринок , а попит через зниження доходів українців знизився на 30 – 50 % " , – розповів власник еко – пасіки " Бджолине Царство " Єгор Буличов .

У той же час , підприємці , які можуть похвалитися великими обсягами виробництва , часто продають свій продукт перекупникам , а ті відправляють мед за кордон . Починаючи з 2014 р лідером по споживанню українського меду став зовнішній ринок .

Реклама

Експорт українського меду побив історичний рекорд.

" Ще в 2013 році частка меду , що йде на експорт , становила 30 % , а вже в 2014 – 54,6 % , в 2015 – 56,6 % . За січень-жовтень 2016 було експортовано на 13,3 тис . тонн меду більше , ніж за аналогічний період минулого року " , – розповіла експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу ( УКАБ ) Дарина Гриценко .

Динаміка виробництва до 2013 р була більш – менш стабільна – близько 70 тис . т в рік . Починаючи з 2014 р обсяги викачування впали ( мінус територія Криму , окуповані території Донецька і Луганська ) до 66,5 тис . т , а в 2015 р – до 63,6 тис . т .

Оскільки велика частина українського меду йде на експорт , а основними споживачами є країни ЄС ( їх частка , за даними УКАБ , в 2015 р становила 71,2 % ) , то на ціни впливає ситуація в Європі . А на внутрішніх цінниках позначаються обсяги виробництва і кількість виробників в Україні .

" Компанії , що працюють на експорт , хочуть купувати у бджолярів дешево і за гривні , а продавати за кордон за євро . І якщо мед вони беруть оптом на пасіках по 30 грн / кг , то продають вже за світовими цінами – 2,50-2 , 60 євро / кг " , – розповів Костецький .

В цілому , за словами Гриценка , загальним трендом ринку є все більша орієнтація на зовнішні ринки і , як наслідок , збільшення обсягів експорту на тлі стабільного виробництва . І найближчим часом можна буде спостерігати нарощування відвантажень в Європу , адже з урахуванням девальвації гривні експорт меду стає все більш вигідним .

Сурогатний мед і " наколоті " бджоли

Але скуповують мед у пасічників не тільки на експорт . Великі партії йдуть також компаніям – постачальникам торгових мереж . І часом , щоб здешевити продукт і продовжити термін його зберігання , вони розбавляють ( підробляють ) продукт .

Як розповів співуправляючий компанією BeeCool Олексій Дмитренко, недобросовісні продавці або просто змішують різні сорти меду, щоб той не кристалізувався, або ж розводять у воді цукор, сироп і крохмаль. Сурогат варять (карамелізіруется), а потім змішують з натуральним медом.

"Найчастіше, звичайно, на фальсифікат можна натрапити в супермаркетах і магазинах. Рідше – на ринках і ярмарках. Найкраще купувати його безпосередньо у бджолярів на пасіках, перевіривши перед цим відповідні документи – часто, це сертифікат Інституту бджільництва Прокоповича. Але буває, що у великих виробництв є і свої лабораторії", – зауважив у розмові з Костецький.

Наявність належних документів дуже важливо, оскільки іноді продажем неякісного меду грішать і самі пасічники. "Деякі виробники використовують антибіотики для лікування бджіл, і ліки в результаті потрапляють в мед", – зауважила Гриценко.

На ринку є й інші проблеми: пасічники скаржаться на відсутність підтримки держави і погано розвинений ринок меду всередині країни.

"Весь світ бджільництва заробляє на запилення полів, у нас же цей ринок мертвий, немає ні бази, ні замовлень, ні тендерів. Немає пільгових кредитів, знижок на ліки, цукор для підгодівлі бджіл восени. Остання дуже витратна для бджолярів, а якщо її не проводити в серпні, то у вересні бджолині сім'ї вже зруйнуються", – зазначив Єгор Буличов.