Українські овочі стали дорожчими за імпортні: які купувати

1 грудня 2020, 08:12
Дієтологи радять звернути увагу на запах продукту

Звичні для українців овочі тепер возять з-за кордону. На наших прилавках – переважно китайський часник і турецькі помідори. Чому так відбувається? І чому імпортні овочі дешевші, ніж українські? У цих питаннях розбиралися журналісти "Сьогодні".

Відео: Сьогодні

Як не дивно, але експерти вказують на падіння імпорту овочів в Україну. Виявляється, з-за кордону в цьому році стали везти на 90% менше цибулі, ніж у минулому. Падіння імпорту картоплі, капусти та часнику склало 70%. Але імпортної продукції все одно багато.

Реклама

"Більше 40% овочів в Україну ми завозимо з Туреччини. Близько 10% – це Нідерланди, Іспанія, Польща. До 5% – Китай та Ізраїль. Єгипетські овочі також присутні, грузинські, німецькі", – підрахувала заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Наталя Зарицька.

З вирощуванням вітчизняних овочів особливих проблем немає. А засилля імпорту на ринку викликано нестачею овочесховищ. Щоб вітчизняні продукти не гнили і не в'яли, в сховищах потрібно підтримувати відповідну температуру і вологість.

У підсумку це позначається і на якості, і на ціні, визнають продавці.

"Вітчизняний товар зараз дорожчий, тому що люди опалюють теплиці. Зазвичай він дорожчий у закупівлі. Імпортний товар привозять великими партіями, і він в рази дешевший", – розповідає продавчиня Мар'яна.

Читайте також:

Реклама

Саме тому зараз в Україні стрімко дорожчають помідори та огірки. Але деякі овочі навпаки дешевшають. За підрахунками Зарицької, це цибуля, капуста, буряк, морква і картопля – "борщовий набір".

"Тут споживач може заощадити. Але ми прогнозуємо, що така динаміка буде спостерігатися недовго. Та й традиційно під Новий рік ряд овочів дорожчає. Також будуть дорожчими петрушка, кріп і зелень", – прогнозує експерт.

А за якістю вітчизняні та зарубіжні овочі не відрізняються, кажуть дієтологи. Але в імпортних вище ризик наявності нітратів і пестицидів – щоб продукти довше залишалися свіжими. Тому якщо овоч дуже великий, не має властивого йому запаху і довго залишається свіжим без холодильника – краще такий не їсти.

Нагадаємо, раніше фермери попереджали українців про низький урожай овочів і пояснювали, що буде з цінами на "борщовий набір".

Реклама

Також експерти відзначали, що українців чекає невідворотне зростання цін на цукор.