Українські магазини поступово переорієнтовуються на європейські товари

12 лютого 2016, 17:44
Втрати торгової війни для українських покупців залишаються малопомітними

Ікра з Скандинавії, жувальні гумки – з Польщі, шоколад – з Нідерландів. Українські магазини поступово переорієнтується на європейські товари. Тому що возити більшість продукції з Росії заборонили. А 10 днів тому перелік став ще довший – на 70 позицій.

На полицях досі є товари з позначкою "зроблено в Росії". Хоча знайти їх не так вже й просто.

Реклама

"Ми говоримо про 3 відсотках від загального товарообігу і поступово цей обсяг знижується. Українські споживачі з початку 2014 року свідомо роблять вибір на користь українського походження або товарів, які вироблені в Євросоюзі", – говорить Юлія Пилипенко, директор з продажу торгового центру.

Втрати торгової війни для українських покупців залишаються малопомітними.

"Є аналоги за якістю, як мінімум, не гірше. Це стосується всього: і кондитерки, яку Росія ввозила, і муки", – сказав Віталій, покупець.

Реклама

Майже всі популярні шоколадні батончики їхали до нас з Росії. Тепер – з Нідерландів. І що дивно – вони дешевші. Подібна ситуація і з жувальними гумками – європейські коштують стільки ж, як і російські. Але останніх закупили чимало, тому розпродавати їх ще будуть довго.

А ось де не перевіриш країну, з якої привезли товар, це на ринку. Залишається вірити на слово.

"Вся річкова – це наша. Привезена – ось, дивіться. Закарпатська – наша, а це привезена, ось рибка, філе рибки. Тріска теж не наша. Ми росіяни не возимо. У нас тільки чи наша, або океанічна", – показує Анатолій, продавець риби.

Реклама

Але сусіди по прилавку визнаються: то, що написано на ціннику – не завжди правда. Наприклад, кальмари ніякі не іспанські, а російські. Хоча на ринку люди мало цікавляться, звідки рибка. З червоною ікрою ситуація ще простіше. Майже на всіх банках із забороненим товаром позначено – виробник України.

Економісти впевнені: відмовившись від російського, ні українські покупці, ні економіка не постраждають. А ось заборона українського в Росії – це набагато гірше.

"Те, що ця продукція не піде в сусідню державу, це проблема для українських виробників, тому що потрібно швидше скорочувати виробництво, переорієнтувати терміново нікуди", – зазначив Олексій Плотніков, професор, доктор економічних наук.

Найбільше постраждають м'ясники і молочники, адже велика частка їх виробництва була орієнтована на північного сусіда. А внутрішній ринок таких обсягів поки перетравить.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми "События" на каналі "Україна".