Українська риба завойовує Європу: кому і скільки продаємо

22 грудня 2018, 15:59
Покупці мороженої риби з України змінилися, а тому зросла виручка

Найактивніше продається українська форель. Фото: Pixabay

Україна за підсумками 10 місяців 2018 року поставила на зовнішні ринки 511,9 тонн мороженої риби. Про це повідомила прес-служба Міністерства агарної політики і продовольства України. 

Завдяки такому обсягу експорту риби країна отримала 1,1 млн доларів. Для порівняння, за той же період 2017 року Україна продала за кордон 485 тонн мороженої риби на 770 тис. доларів. Таким чином, за рік експортні надходження по цьому товару збільшилися на 43%. 

Реклама

"Зростання обумовлене переорієнтацією українських виробників на більш маржинальні ринки світу. ... Майже 66% від усього експорту мороженої риби (в грошовому вимірі) припало на країни Європи, тоді як за підсумками 10 місяців 2017 го 60% було поставлено до країн СНД" , – пояснили в Мінагропроді.

Найбільшим покупцем української мороженої риби в 2018 році стала Німеччина – 110 тонн на 348,3 тис доларів. Також серед лідерів: Угорщина (126,6 тонни на 297,3 тис. доларів), Молдова (112 тонн на 196 тис. доларів) і Азербайджан (62 тонни на 94 тис. доларів). У 2017 році більше такого товару поставлялося до Білорусі – 229,6 тонн на 301 тис. доларів.

В розрізі товарних позицій Україна в 2018-му експортувала такі види мороженої риби:

Реклама
  • форель – 54,2 тонни на 259,1 тис. доларів;
  • короп – 44,4 тонни на 126 тис. доларів;
  • судак – 30,3 тонни на 120,8 тис. доларів;
  • сом – 12,2 тонни на 8,7 тис. доларів;
  • оселедець – 11,9 тонни на 13,8 тис. доларів;
  • мерлуза – 11,8 тонни на 24 тис. доларів;
  • сардини – 10 тонн на 10 тис. доларів.

Нагадаємо, в цілому за підсумками 2017 року на зовнішні ринки було поставлено 652,7 т українського мороженої риби на 1,1 млн доларів. Крім того, Україна наростила експорт чорної ікри:

Крім того, і самі українці стали їсти більше риби. Втім, незважаючи на це в цілому українці їдять все ще недостатню кількість дарів моря – близько 12-14 кг на людину на рік.

При цьому рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров'я мінімальна норма споживання риби і морепродуктів становить 20 кг на людину за рік, а 3/4 від цієї цифри повинна становити морська риба.