Україні вигідно "годувати" Африку м'ясом – експерт

22 серпня 2016, 15:51
Конкурувати доведеться з США та Бразилією

Україна поки не вийшла на ринок Африки. Фото: pochemu.su

Українським виробникам і постачальникам м'яса варто звернути увагу на Африку. Таку думку висловив консультант і експерт Ради з питань експорту продовольства Богдан Шаповал.

"Якісний вхід на ринок, в першу чергу, буде залежати від цінової політики. Швидкість є не останнім чинником успіху: нинішній кризовий період в Західній Африці – один з найлегших для входу українських підприємств", – зазначив експерт.

Реклама

ПАР є основним трейдером м'яса в субсахарській Африці, поставляючи продукцію в більш ніж 24 країни. Мережі південноафриканських супермаркетів успішно працюють в 11 державах регіону.

Ключовими конкурентами України на ринку ПАР будуть США і Бразилія. Основним перспективним напрямком є продаж м'яса свинини і курятини, адже виробництво і імпорт яловичини в країні розвинені на високому рівні.

"Проходження через дозвільну систему ПАР може значно загальмувати українських постачальників. Україна втрачає можливості в доступі на ринки свинини і курятини ПАР через недостатню забезпеченість Держпортребслужби ресурсами. Зараз наша країна знаходиться на третьому місці в черзі держав, анкетна інформація яких з виробництва курятини розглядається дозвільними органами ПАР. По яловичині і свинині – ми зараз сьомі в черзі. При відсутності лобіювання інтересів вітчизняних виробників в контролюючому органі ПАР цей процес може затягнутися на 6-8 років", – зазначив Шаповал.

Реклама

На його думку, для розвитку ринкових відносин з ПАР є кілька шляхів. По-перше, це освоєння спільно з учасниками ринку експорту м'яса в Південноафриканській республіку через Мозамбік, чия митна політика набагато ліберальніше. По-друге, системне сприяння офіційного відкриття м'ясного ринку ПАР з боку держави і бізнесу. По-третє, розвиток співпраці з трейдерами ПАР для освоєння ринку субсахарської Африки. Адже країну можна використовувати як "вхідні ворота" до цілого регіону.