"Українці занадто багато їдять і неправильно харчуються": чи це правда і що не так з раціоном

11 серпня 2017, 14:02
Експерти кажуть: люди дійсно їдять занадто багато жирної їжі, проте це відбувається, в тому числі, через низькі доходи

Міністр соціальної політики України Андрій Рева в студії "112 України". Фото: 112

Міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі одного з телеканалів заявив: ціни на продукти харчування в Німеччині та Україні приблизно однакові, проте українці їдять багато і тому витрачають більше. Висловлювання чиновника викликало бурхливу реакцію в соціальних мережах і резонанс в ЗМІ. Сайт "Сегодня" розібрався, чи справді українці їдять неправильно і тому витрачають багато і як можна виправити ситуацію.

На їжу українці витрачають більше половини свого бюджету

"У наших людей є така історична традиція: голодомори, війни змушували їх ставитися до проблеми харчування не так, як в інших країнах... Німці їдять небагато по-іншому. У них інший раціон. Їх культура харчування дуже відрізняється від нашої. З огляду на, що ціни на продукти приблизно однакові в Україні та Німеччині, вони їдять менше не тому, що у них немає можливості, а тому що така культура. і тому вони витрачають менше порівняно з нашими людьми", – заявив Олександр Рева в ефірі ТК "112 Україна".

Реклама

Українці дійсно витрачають на їжу левову частину свого доходу. Згідно з останніми даними Держстату, в середньому українська родина 53% свого бюджету витрачає на продукти. При цьому німці, згідно з дослідженням європейської соціологічної компанії Statista, витрачають на харчування всього 11,7% свого бюджету. І чим бідніша країна, тим більше у відсотковому співвідношенні її громадяни витрачають на харчування. Так, італійці витрачають на продукти 14,2% свого доходу, болгари 19,7%, а румуни – 27,5%.

Фото: Pixabay

Реклама

На харчування впливає два фактори, зазначає заввідділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Людмила Черенько, – доходи і культура харчування. В Україні, зазначає експерт, є проблеми і з першим, і з другим фактором. "Калорійність раціону середнього українця набагато вище рекомендованих органами охорони здоров'я норм. Це відбувається за рахунок двократного перевищення в раціоні жирів. Ми дійсно їмо багато в калоріях за рахунок жирної їжі. Але низькі доходи підігрівають інші проблеми", – пояснює вчений. Білкова їжа, яку українці споживають менше норми (м'ясо, риба) коштує дорожче, тому українці купують дешевші, але ситні продукти – картоплю, борошняні вироби тощо.

"Калорійність раціону середнього українця набагато вище рекомендованих органами охорони здоров'я норм. Це відбувається за рахунок двократного перевищення в раціоні жирів. Ми дійсно їмо багато в калоріях за рахунок жирної їжі. Але низькі доходи підігрівають інші проблеми", – пояснює вчена.

Білкова їжа має становити близько 15-20% від загального раціону харчування, пояснює дієтолог Марина Пучкар. Україна ж замінюють білки жирами і вуглеводами. "Я б сказала, що ми їмо в рази гірше, ніж потрібно. У нас національна кухня дуже жирна. Борщі, сало, смажена картопля, все щедро заправлене. Це жирна і шкідлива їжа", – розповідає дієтолог.

Людмила Черенько впевнена: якби рівень доходів українців зріс, то і структура харчування змінилася, а кількість морепродуктів, риби і м'яса в раціоні збільшувалася. До слова, за оцінками ООН, 60% українців перебувають за межею бідності, тобто не можуть дозволити собі необхідний набір продуктів і послуг. Водночас, за оцінками Інституту демографії, цього року на суму нижче прожиткового мінімуму в Україні живе 42% населення.

Реклама

Українці харчуються значно гірше за німців, впевнений експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко. Кількість вуглеводів перевищує норму, однак на необхідну кількість білків, як зазначає Гаврилечко, грошей не вистачає. "Німці за рік споживають близько 44 кілограмів телятини і яловичини, 45,5 кілограма свинини і ще кілька кілограмів курятини та субпродуктів. Українці за рік споживають лише 51 кілограм м'яса", – пояснює експерт.

"Німці за рік споживають близько 44 кілограмів телятини і яловичини, 45,5 кілограма свинини і ще кілька кілограмів курятини та субпродуктів. Українці за рік споживають лише 51 кілограм м'яса", – пояснює експерт.

Як змінити ситуацію

"Ми з голоду не вмираємо, у нас разом з проблемою низьких доходів є культура переспоживання", – розповідає Людмила Черенько. Українцям, вважає вчений, необхідно споживати менше жирів і вуглеводів і наситити свій раціон білками, більше споживати овочі та фрукти.

"Я розумію, що не у всіх є гроші на яловичину. Але порахуйте, скільки ви витрачаєте на майонез, на макарони, на дешеві сосиски, на ковбаси, газовані напої, пиво. Якщо замість всього цього купувати курку, можна скоротити споживання вуглеводів і вживати більше білків. Це насамперед культура, а не фінансове становище", – пояснює дієтолог Марина Пучкар.

Фото: Pixabay

"Я розумію, що не у всіх є гроші на яловичину. Але порахуйте, скільки ви витрачаєте на майонез, на макарони, на дешеві сосиски, на ковбаси, газовані напої, пиво. Якщо замість всього цього купувати курку, можна скоротити споживання вуглеводів і вживати більше білків", – пояснює дієтолог Марина Пучкар.

Водночас Юрій Гаврилечко впевнений, що єдина проблема – низький рівень доходів. "Тільки дуже бідні країни характеризуються тим, що в структурі споживання більше половини займають продукти. І це не означає, що ми багато їмо. Якщо у нас в структурі споживання комунальні послуги займають третину, це означає, що ми багато миємося? Ні, це характеризує стан економіки", – пояснює експерт.

Нагадаємо, ще 2015 року за даними Інституту демографії за межею бідності перебували 58% українців, цього року – близько 42%. На бідність насамперед вплине зростання мінімалки вдвічі. Крім того, очікується, що в жовтні українцям "осучаснять" пенсії – більше п'яти мільйонів осіб отримають надбавку від 50 до понад 1000 гривень. Змінити структуру витрат українців можна тільки скоротивши рівень бідності.