Українці стали їсти менше цукру

5 липня 2018, 16:27
Споживання солодкого продукту стрімко скорочується

В Америці цукрову залежність прирівнюють до &lt / Фото: Григорій Салай

За останні вісім років українці скоротили споживання цукру, на який знизилися ціни, на 21%. Якщо в 2005 році українці спожили 1,79 млн тонн, то в 2017 році споживання не досягло і одного мільйона тонн – 956 тис. тонн. Про це повідомили аналітики "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ). 

"Стрімке зниження обсягів споживання пов'язане зі скороченням населення, нестабільною купівельною спроможністю і зміною культури харчування", – пояснили експерти. 

Реклама

За даними Держстату, в 2005 році середньостатистичний українець протягом року вжив в середньому 38 кг цукру, тоді як в 2017 році даний показник знизився до 30 кг.

Сприяло скороченню і поширення практики сухого заморожування плодово-овочевих культур. Якщо раніше господині запасали ягоди, фрукти на зиму, використовуючи консервування, яке вимагало багато цукру, то зараз використання камер для зберігання даних продуктів значно зменшило потребу в цьому продукті. 

Тим часом українські виробники продовжують нарощувати виробництво цукру. В цілому виробництво цукру в 2017/2018 маркетинговому році зросло на 6,5% і становить 2,14 млн т. У сезон працювало 46 цукрових заводів. 

Реклама

При цьому закордонні покупці цукру знизили закупівлі в Україні. Найбільша кількість українського цукру відправляється в Узбекистан – 55% від загального обсягу.