Українці "проміняли" вітчизняні тепличні огірки на імпортні

13 лютого 2019, 17:01
Фахівці пояснили, чому "зимовим" теплицям важко працювати в Україні

Поки в Україні стрімко дорожчають овочі, промислові теплиці країни тільки в лютому почали збирати перший урожай огірків 2019 року. Маркетинговий рік почався із запізненням щонайменше на два тижні, а площі під "зимовими" теплицями вчергове скоротилися, цього разу відразу на 15%. Якщо ще в 2018 році загальна площа "зимових теплиць" становила близько 210 га, то до 2019 року Україна увійшла з 180 га, пише "Інфо-Шувар".

"Скорочення площ і відносно пізній початок сезону пов'язані з досить складними умовами ведення тепличного бізнесу в Україні – конкуренція з імпортом не зменшується, а собівартість українського огірка, навпаки, зростає", - пояснила СЕО компанії-власника тепличного комбінату Марія Антонова.

Реклама

За її словами, непогано почувають себе тільки власники сучасних тепличних комплексів, але їх частка в структурі загальної полощі "зимових" теплиць не перевищує 50%.

"У теплицях старого типу витрати на опалення дуже високі, з урахуванням постійно зростаючих тарифів на газ, зрозуміло, що в таких комплексах вирощувати огірок з задовільною собівартістю все важче", - зазначила Антонова.

Зате споживання тепличного огірка в Україні зростає і цим, перш за все, користуються імпортери. У 2018 році Україна імпортувала 12,6 тис. Тонн огірків, повідомляють експерти. Для порівняння, рік тому імпорт становив 9,2 тис. Тонн, а в 2016 році в країну було ввезено 9 тис. Тонн огірків. Туреччина залишається головним торговельним партнером для України на цьому ринку.

Реклама

Читайте також:

"В Україні сезон вітчизняних огірків триває з другої половини лютого по жовтень. У зимовий період вирощувати огірок в українських теплицях – досить дороге і економічно необґрунтоване задоволення. Наші кліматичні умови не дозволяють взимку отримувати огірок із собівартістю, що дозволяє конкурувати з цінами на огірок з Туреччини, де клімат набагато тепліший. Тому приблизно 4 місяці на рік ми їмо переважно імпортний огірок. Збільшення обсягів імпорту свідчить про зміну споживчих переваг – українці звикають їсти свіжі салати протягом усього року, а не тільки в сезон збору місцевого врожаю. Але це не означає, що український тепличний бізнес рухається до повного занепаду, він демонструє досить чіткі риси розвитку у вигляді зростання обсягів експорту зі зміною вектора в країни ЄС ", - прокоментувала ситуацію аналітик Тетяна Гетьман.

За даними експертів, в 2019 році Україна вже імпортувала 4,4 тис. тонн огірків, а протягом останніх трьох років цей показник збільшився майже на 40%. Якщо ще п'ять років тому майже всі огірки українські підприємства відправляли в Росію, то сьогодні понад 70% всього експорту – це країни ЄС.

Реклама

При цьому українські аграрії зацікавились вирощуванням "борщового набору" - подорожчання овочів уже підняло попит на насіння. Фермери повідомляють, що купити насіння популярних гібридів і сортів овочів, що перш за все входять до "борщового набору" – цибулі, моркви і капусти – в Україні стало складно – основні обсяги вже зарезервовані.