Українці їдять занадто мало риби: що і де купуємо (інфографіка)

14 лютого 2018, 16:18
Власний риболовецький потенціал країна майже втратила, кажуть експерти

У споживанні риби в Україні спостерігається сезонність. Фото: AFP

У 2017 році компанії-імпортери ввезли в Україну 320 тисяч тонн риби і морепродуктів загальною вартістю 500 млн доларів. Для порівняння, в 2016 році було імпортовано 300 тисяч тонн загальною вартістю 460 млн доларів. Таким чином, обсяги імпорту риби в Україну хоч і не суттєво, але виросли. При цьому споживання риби в Україні залишається низьким у порівнянні з іншими країнами. Такі дані озвучив генеральний директор Асоціації "Українських імпортерів риби і морепродуктів" Дмитро Загуменний, передає "Інфо-Шуварр".

"Оскільки вся імпортована рибна продукція закуповується за валюту (долари і євро), курсова стабільність має істотне значення – при девальвації національної валюти знижується купівельна спроможність і зменшується споживання, що чітко видно за обсягами імпорту за останні 5 років", – розповів Загуменний.

Реклама

Зараз на кожного українця припадає близько 14 кг риби на рік. У світі цей показник, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), складає 20,3 кг на рік. Слід враховувати, що рекомендована ФАО норма споживання риби становить 20 кг на одну людину в рік. При цьому морська риба повинна складати 75% від зазначеної норми.

У 2017 році лідером споживання в Україні традиційно залишалася оселедець. Крім неї, Україна імпортувала такі види риб: скумбрію, хек, салаку, лосось, кільку, минтай, мойву, сардини, нототенію.

Реклама

Крім цього ТОП-10 в 2017 році в Україну завозили (по спадаючій): пангасіус, креветки, путасу, мідії, кальмари, сайру, вомер, ставриду, морського окуня, ікру, тунця, камбалу, анчоуси, корюшку, тріску, горбушу й інші види риби і морепродуктів.

В цілому Україна імпортує рибу і морепродукти з 60 країн світу.

Традиційним лідером з експорту риби в Україні залишається Норвегія. На другому місці знаходиться Ісландія, а на третьому – США. Далі йдуть Естонія, Латвія, Іспанія, Канада, Великобританія, Китай, В'єтнам і Аргентина.

Реклама

Крім того, як зазначив Загуменний, споживання риби і морепродуктів в Україні має яскраво виражений сезонний характер. У літні місяці імпорт і споживання знижуються більш ніж в 2 рази відносно осінньо-зимового періоду.

"Споживання рибної продукції починає рости приблизно з жовтня, поступово збільшуючись в листопаді і грудні – під Новий рік – до максимальних значень. Потім споживання трохи спадає, але залишається на відносно високих рівнях по березень включно, після чого починає знижуватися до мінімальних значень в літній період", – пояснив експерт.

Українська риба

Ще 20 років тому Україна могла добувати близько 400 тисяч тонн ріби щороку. Але тепер країна втратила свій потенціал і можливості промислу в морських економічних зонах інших держав.

З 2007 по 2013 рік видобуток риби впав до 220-250 тисяч тонн на рік. А в результаті анексії Криму Російською Федерацією в 2014 році, риби в Україні стали виловлювати ще менше – близько 90 тисяч тонн на рік в 2014-2017 рр.

"У той же час, слід брати до уваги, що в Україні зберігається проблема браконьєрства, тому частина продукції залишається в тіні, не потрапляючи в офіційну статистику. За різними оцінками в тіні знаходиться ще 80-120 тисяч тонн, які також можуть потрапляти на ринок. При цьому, практично кожен день Держрибагентсво звітує про затримання браконьєрів рибної продукції у водоймах України. Таким чином реальний обсяг українського рибної продукції може становити близько 180 тисяч тонн", – підрахував Загуменний.

Нагадаємо, раніше експерти прогнозували, що і без того низьке споживання риби в Україні продовжить падати. Як відзначають фахівці, імпортна риба українцям не по кишені, а вітчизняний продукт у магазинах продають рідко.