Українців лякає якість вершкового масла: як розпізнати фальсифікат

19 листопада 2018, 08:12
Кількість підробок зазвичай зростає напередодні свят

Як підрахували експерти,в Україні підробляють до 30% "молочки". Не стало винятком і вершкове масло – за останні дев'ять місяців фахівці зафіксували близько півтисячі випадків , коли продати намагалися підроблений або ж зіпсований продукт .

Але визначити масло – фальсифікат можна і в домашніх умовах . Як саме – дізнавалися журналісти " Сегодня" .

Реклама

При виборі вершкового масла українці звертають увагу на виробника і жирність . Але , як зазначає експерт з якості та безпеки продуктів Олена Сидоренко , до критеріїв важливо додати і ціну .

"Коли ціна нижче 30 гривень , а то нижче 20 гривень – говорити про те , що це " вершкове масло " немає сенсу " , – попереджає експерт.

Крім того , Сидоренко зазначає : зараз в Україні кількість готового масла перевищує доступну сировину для його виготовлення . Тобто фальсифікату в магазинах може бути до 30 % .

"Немає проблем з тим , щоб замінити тваринні жири тропічними жирами – пальмовою, кокосовою олією " , – зазначає фахівець.

А споживання масла з такими домішками згубно впливає на серцево – судинну систему , провокує діабет і навіть онкологію .

Реклама

Отже як уберегтися від бракованого масла? Виявляється, його якість можна перевірити в домашніх умовах. Журналісти "Сегодня" купили дослідні зразки – дві пачки вершкового з 73% жирності: одну вартістю 28 грн за 200 грамів, інше дорожче – за 43 грн.

В першу чергу експерти радять звертати увагу на колір масла – він повинен бути без жовтизни, ніжний, молочний. Занадто жовтий колір продукту свідчить, що є непотрібні домішки. Ще один з найпростіших способів перевірити, якісне чи масло, – це відрізати шматочок. Якщо масло добре заморожено, воно повинно кришитися. Обидва зразки цей тест пройшли.

Також виявити підробку можна, опустивши шматочок масла в окріп. Якщо воно повільно розчиняється і забарвлює воду в молочний колір, продукт – вершковий. Обидва зразки розчинилися швидко, жировий прошарок залишився зверху. Це означає, що в них є рослинні масла, але в невеликих кількостях.

Експерти відзначають: сезон масової фальсифікації масла ще не прийшов. Кількість підробок традиційно зростає напередодні свят, особливо новорічних.

При цьому з приходом осені
в Україні вже підскочили ціни на вершкове масло. Молоко , з якого його роблять , тільки за останній рік додало до 20 % вартості .

А ось поставки української олії за кордон зростають . Так , за підсумками першого півріччя 2018 рокуекспорт вершкового масла з України збільшився на 40,3% – до 17,21 тис. тонн.