Українців позбавлять базарного сала

17 грудня 2014, 08:10
Селянам заборонять продавати м'ясо і молочку з власних господарств

З 1 січня продукти, приготовані вдома, можуть заборонити

Новий рік готує неприємний сюрприз для всіх, хто звик купувати і продавати на ринку парне м'ясо, а також домашнє молоко, сир і сметану. З 1 січня вступають в силу статті закону "Про безпеку і якість продовольчих продуктів", які призводять наше законодавство до стандартів СОТ та ЄС. Вони зобов'язують селян не забивати худобу самостійно, а везти на спеціальні бійні, а молочні продукти – переробляти промисловим способом. Експерти побоюються, що ці норми можуть спровокувати закриття сільгоспринків.

У ЧОМУ СУТЬ. У 2008 році, при вступі до Світової організації торгівлі (СОТ), Україна зобов'язалася привести законодавство до міжнародних стандартів. Як роз'яснив нам директор інформкомпаніі "ПроАгро" Микола Верницький, за нормами СОТ, у роздріб може продаватися м'ясо виключно тварин, "забитих гуманним способом (наприклад, електрострумом) на спеціалізованих бійнях". Молоко ж можна продавати тільки в тому випадку, якщо його при обробці "не торкалися людські руки": на молокозаводи молоко від селян має надходити з ферм, де доїння і транспортування повністю автоматизовані. Коли Рада приймала ці норми, був передбачений п'ятирічний перехідний період – до 2013 року, пізніше ці зміни відклали ще раз, до 1 січня 2015 г. За цей час в країні повинні були побудувати бійні і забезпечити їх роботу (в штаті повинні бути м'ясники і ветлікарі ). Але їх, звичайно ж, не побудували – це економічно недоцільно, визнали у нас, мовляв, селянин, який має одну свиню, не поїде вбивати її на бійню, а краще дасть хабар і продасть, порушуючи закон. Така ж ситуація з молокозаводами: зараз понад 70% сировини для них збирають молочними цистернами по селах і хуторах, де селяни як і раніше тримають скотинку. Але таке молоко, за стандартами ЄС, вважається неякісним.

Реклама

РИНКИ ЗАКРИЮТЬ. Глава Держветфітослужби Віталій Башинський визнає, що ситуація складається патова: після вступу закону в силу лабораторії, санветекспертизи, які контролюють якість продуктів на ринках, не пустять в продаж м'ясо без довідки про те, що тварина була забита фахівцями. "Але отримати сьогодні таку довідку немає де, а значить, виходить замкнуте коло", – говорить він. Також, за законами ЄС, з базарів назавжди повинні зникнути домашні молокопродукти: закон забороняє приватним особам торгувати такою продукцією. "Нам потрібно терміново переносити терміни вступу закону в силу. Інакше з 2 січня (1 січня на ринках – вихідний день) настане колапс", – сказав нам Башинський.

ЩО РОБИТИ. Заступник голови комітету ВР з агрополітики Олександр Бакуменко запевняє, що ситуація під контролем, і вже днями законопроект про відстрочку подадуть на обговорення депутатам: "Місцева влада вчасно не виконали вимоги в цій сфері, тому знову потрібна відстрочка хоча б на рік, враховуючи важке становище в країні і в економіці. Сподіваюся, ми встигнемо до Нового року все оформити, і населення не постраждає". За словами Верницького, просто відстрочення мало: в законі треба прописати терміни будівництва боєнь і створення сільських кооперативів з утримання молочного стада: "10-12 селянських дворів об'єднуються, купують в кредит доїльне обладнання, ємності для зберігання і автоматичного переливу в молоковоз – і питання вирішене . Інакше ми ніколи не виконаємо вимоги ЄС".

Реклама

"Сало почнуть продавати під парканом"

За словами аналітика консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, новий закон треба впроваджувати, але з коротким перехідним періодом. "Плюси в тому, що наш споживач гарантовано отримає якісну продукцію, а наші переробники молока зможуть вийти на європейський ринок. Мінус – якщо заборонити продаж різко, відразу після Нового року, то на ринках зникнуть м'ясо, сало і молочка. Але почнуть його продавати "під парканом": з багажників машин, без перевірки в лабораторіях... Міліція, природно, стане кришувати стихійних торговців, стягуючи з них мзду, а в підсумку постраждає споживач, який заплатить дорожче. Головна проблема – молочка: заборона селянам здавати її на переробку залишить молокозаводи без сировини, споживачів – без молока, а господарів корів – без доходу".

ЛЮДИ. Як розповіла нам власниця трьох корів Любов Іваненко з села Яблунівка на Черкащині, продаж молока поряд з овочами, допомагає вижити їхній сім'ї, так як робота – тільки сезонна, на найближчому цукрозаводі. "Ми щодня здаємо по 30-40 л молока, заробляємо на цьому до 100 грн в день. По вихідних продаємо на ринку в Корсунь-Шевченківському молоко, сир і сметану. Якщо заборонять – нам просто не вижити! Можливо, доведеться шукати клієнтуру на дому, але це важко ". А ось продавець свинини з Дарницького ринку в Києві Володимир Сидорчук не сумує: "Приватні бойні напевно побудують, хоч 1-2 на район. А везти туди тварин, думаю, не обов'язково: довідку можна буде купити за 100-150 грн з туші. Просто витрати на бізнес стануть більше (Володимир їздить по селах, скуповує свиней, забиває, обробляє і продає) – доведеться підвищити ціни на м'ясо". Городяни вважають, що без м'яса не залишаться, але бояться за молочку. "У супермаркетах м'ясо буде – ті ж перекупники будуть здавати. А от з домашнім сиром і сметаною доведеться попрощатися", – міркує домогосподарка Ганна Колкова.