Українцям пророкують зростання цін на свинину

14 січня 2020, 08:13
Спеціаліст пояснив, чому вартість популярного виду м'яса може підвищитися

У 2020 році українцям слід чекати зростання цін на свинину, імпорт якої в країну збільшується. Про це розповів гендиректор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко в блозі на Mind.ua.

"Якщо не буде змін з собівартістю і компенсаціями за свиней в разі АЧС (африканської чуми свиней. – Ред.), потрібно готуватися до того, що ціни на свинину досягнуть 200-250 грн/кг, а ціни на живих свиней встановлять у 2020 році нові рекорди в 60-70 грн/кг", – вважає експерт.

Реклама

За його словами, за шість років середній показник споживання свинини в Україну зменшився вдвічі – з 25 до 12 кг. Ціни на живих свиней в Україні з 2017 року тримаються на рівні 1,4 євро/кг, однак надприбутків свинарям така ціна не дає.

"Перша причина – щорічні перевитрати в розмірі 8 млрд грн на корми і ветпрепарати, через що собівартість в Україні живих свиней знаходиться на тому ж рівні 1,4 євро/кг. Друга причина – вразливість свинокомплексів в разі АЧС. За вісім років ситуація доведена до абсурду, свинарі буквально знищують один одного. Грошей в бюджеті на компенсації за свиней в разі АЧС сім років немає. Поява вірусу на свинокомплексі означає банкрутство", – пояснив експерт.

Раніше сайт "Сьогодні" писав про те, що через дефіцит м'яса Китай зацікавився українською свининою. Китай потребує імпортного м'яса, оскільки 60% поголів'я свиней в країні вирізано через африканську чуму. Це призвело до гострого дефіциту свинини, яка є дуже популярним видом м'яса у китайських споживачів. Як зазначають в асоціації тваринників, така ситуація відкриває для України широкі експортні перспективи. Однак для організації постачання продукції уряду України і Китаю повинні підписати ветеринарний сертифікат.

Реклама

Новости "Сьогодні" писали, що, на думку експертів, українці вживають в їжу недостатня кількість не тільки риби, а й свинини: при фізіологічній мінімальній нормі споживання такого м'яса в 30 кг на людину в рік в Україні споживається лише 15 кг.

При цьому раніше ми з'ясували, яка свинина краща – з ринку або з супермаркету. Відповідь дізнавайтеся з результатів експерименту "Сьогодні":