Українцям не вистачає грошей на м'ясо: як подорожчає свинина, яловичина і курка

12 травня 2017, 08:21
Експерти попереджають: все м'ясо, крім птиці, вже досягло європейських цін

Яловичина стала українцям не по кишені. Всі фото: Pixabay

2017 року експерти очікують "повзучого" зростання цін на основні види м'яса: яловичину свинину і курятину, пише UBR.

Причому, як стверджує гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, швидше за все, розцінки на курку не змінюватимуться так сильно, як на свинину чи яловичину тільки з однієї причини. Оскільки птахівників дотує держава.

Реклама

"Наприклад, з 4 млрд грн дотацій держави сільгоспвиробникам цього року 3 млрд грн припадає на дотації виробникам курятини. При цьому птахоферми не платять податок на землю і за оренду землі. Тому, як тільки така держпідтримка припиниться, зростання цін на курятину може становити до 30%", – розповів Дорошенко.

Про це свідчить, на його думку, порівняння цін на основні продукти в ЄС і в Україні. Якщо за більшістю позицій наші ціни вже на рівні європейських, то щодо курятини вони нижче якраз на 30%.

Вартість м'яса вже вперлася в межу купівельної спроможності. "Для багатьох травневий шашлик став вже не м'ясним, а картопляним. Оскільки купити хорошу яловичину за ціною більше 120 грн/кг вже можуть далеко не всі", – зауважив Дорошенко.

Реклама

Ні на Новий рік, ні на Великдень не було істотного подорожчання м'яса, оскільки українці не можуть платити стільки, скільки хотіли б заробити виробники. Це було видно в грудні 2016 року, коли багато товарів можна було купити дешевше, ніж в листопаді. "Великдень пройшов за тим же сценарієм. Травневі свята – це більше привід поговорити про зростання цін, ніж спостерігати реальне їх збільшення", – підкреслив Дорошенко.

Як повідомили в громадській організації "Економічний дискусійний клуб", в квітні поточного року яловичина подорожчала на 2,5%, або 2,4 грн. Середня вартість кілограма цього м'яса, за даними Держстату, – майже 100 грн/кг. За рік воно піднялося у вартості майже на 19% (до квітня 2016-го).

Свинина дорожчала швидше: на 7,3% (на 5,6 грн) – до 82 грн/кг. За рік середній цінник підріс на 12%.

Реклама

М'ясо птиці (середня ціна 43,6 грн/кг) подорожчало в квітні на 2,8%, або на 1,2 грн, а за рік – на ті ж 12%.

"У травні ціни на м'ясо зростуть приблизно на 5-7%. Однак треба пам'ятати, що поголів'я великої рогатої худоби продовжує скорочуватися швидкими темпами і в певний момент дефіцит сировини призведе до значного зростання цін. Поки що ситуація прогнозована, і ми не чекаємо істотних змін", – розповів виконавчий директор громадської організації "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин.

За даними Економічного дискусійного клубу, за 4 місяці 2017 року ціна на мінімальну продуктову корзину (МПК) зросла на 130 грн (на 10,5%) для працездатної особи і на 108 грн (на 11,4%) для непрацездатної.

"Українці витрачають на їжу близько 55% своїх доходів. Витрати на м'ясні продукти становлять 306 грн (22,5% від МПК). При цьому люди їдять мало не вдвічі менше м'яса, ніж європейці, – 52-53 кг на рік проти 80 кг в ЄС", – розповів Олег Пендзин.

Тому, за словами Дорошенка, з одного боку виробництво яловичини і свинини (через АЧС) падатиме, а ціни зростатимуть. Але з іншого – зростатимуть вони незначно, оскільки за вартістю свинини і яловичини ми майже наздогнали Європу.

"Яловичина і так вже має високу ціну. Але може ще трохи дорожчати, хоча це буде незначне подорожчання – в межах 1-1,5 грн", – розповів Олексій Дорошенко.

За його словами, фактор АЧС ще довго впливатиме на ринок, поки не налагодиться належний ветеринарний контроль. Відповідно, ціна на свинину і сало скакатиме ще дуже довго.

"Коли забивається більше свиней, ціна починає знижуватися. Коли пропозиція скорочується, ціна відповідно починає повзти вгору. Тому коливання цін на 3-5 грн постійно відбуватимуться", – вважає експерт.

Самі свинарі пояснюють ситуацію інакше. Президент Асоціації свинарів України Артур Лоза повідомив, що АЧС – це важливий, але не визначальний фактор у виникненні дефіциту пропозиції і, відповідно, високих цін на свинину. Попит збільшувався з четвертого кварталу минулого року, і тенденція до зростання споживання свинини зберігається. При цьому спостерігається зниження пропозиції, яке пов'язане з відстроченою реакцією галузі на економічну кризу 2014-2015 років.

Зростання експорту на ринок не вплине

Заступник голови Аграрної партії України, експерт в області аграрного бізнесу Денис Марчук вважає, що на вартість свинини цієї весни, крім свят, багато в чому впливає експортний попит на товар.

"Щодо свинини зростання цін становило приблизно 20-25%, її вартість іноді доходить до 100-120 грн/кг. Сильно подорожчав живець з 32-33 грн на початку року до 40 грн/кг. Продають навіть свиней, що не досягли необхідної вагової кондиції, оскільки попит на експорт дуже великий. А також попит усередині країни в тому числі з-за свят також дуже великий", – розповів Марчук.

Аналітики Асоціації "Свинарі України" пояснюють швидкий підйом цін (з 37 грн/кг до 40 грн/кг) активізацією споживання свинини в період масових пікніків, так і обмеженістю пропозиції свиней забійних кондицій. В результаті деякі господарства навіть продавали тварин меншого розміру.

При цьому швидко зростає експорт свинини і курятини. За даними ДФС, Україна за підсумками січня-квітня 2017 року експортувала 95,9 тис. тонн м'яса птиці і субпродуктів, що майже в 1,4 разу більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Відповідно, експорт свинини виріс в 2,2 разу порівняно з відповідним періодом 2016 року – до 2,4 тис. тонн.

Здавалося б, це лише погіршить ситуацію на внутрішньому ринку і призведе до того, що Україна почне імпортувати свинину.

"Хоча більшість операторів і відзначали деякий дефіцит свинини в нашій країні, збільшення обсягів надходження імпортованої сировини не відзначається. Навпаки, в січні-квітні завезли удвічі менше, ніж за аналогічні місяці 2016-го", – повідомила аналітик Асоціації свинарів України Олександра Бондарська.

Як свідчить митна статистика, імпорт свинини до України за цей період скоротився майже в 2,2 разу – до 724 тонн.

За словами Артура Лози, зростання експорту курятини – добре для свинарів, оскільки курятина є продуктом-замінником в раціоні українців. Якщо частина курятини йде з ринку на експорт, то ціни на неї утримуються на відносно високому рівні. Що, в свою чергу, підтримує високі розцінки і на свинину, оскільки споживач не може повністю переключитися на дешевший продукт.

"Крім того, в Європі ціни на свинину також зростають, порівняно з минулим роком на 20%, а часом і на 30%. Тому немає дешевого імпорту і ринок свинини в Україні буде дефіцитним як мінімум до кінця року", – вважає Лоза.

Водночас експорт свинини мізерний, на рівні 10-12 тис. тонн на рік при загальному виробництві в Україні на рівні більше 700 тис. тонн. Тому навіть збільшення експорту до 15 тис. тонн не позначиться на внутрішньому ринку і цінах.

"Є сезонні чинники спаду попиту на свинину. Це лютий, червень і жовтень. Однак цього року зазначений дефіцит пропозиції не призвів до зниження цін в лютому. Ймовірно, після травневого піку цін міг би бути невеликий спад, але сезонний фактор надаватиме більше стримуючий ефект на зростання цін і вони, швидше за все, залишаться незмінними", – вважає Лоза.

Якщо ціна і просяде, то несуттєво. Тим більше, що в липні-серпні пропозиція свинини ще знизиться (через спеку свині гірше набирають вагу). Тому серйозних факторів для зниження вартості м'яса не буде.

Нещодавно Мінагропрод повідомив, що Україна і Китай можуть найближчим часом узгодити протокол ветеринарних вимог на експорт вітчизняної яловичини до цієї держави, після чого українські сільгоспвиробники зможуть почати поставки продукції на ринок Китаю.

"Поки не будуть підписані документи, говорити про якісь прогнози не можна", – вважає Олег Пендзин.

На думку аналітиків Українського клубу аграрного бізнесу, високий рівень відпускних цін на яловичину пов'язаний з необхідністю реалізувати продукцію, яка була закуплена за високими цінами, які спостерігалися наприкінці березня – на початку квітня. "Зниження цін на яловичину і свинину очікується після завершення піку попиту", – зазначають аналітики УКАБ.

Вартість курятини, на думку експертів, буде відносно стабільною, з можливим незначним коливанням в межах 3-5%.