Україна втрачає виробництво свинини

6 грудня 2018, 15:58
Брак м'яса доводиться компенсувати за рахунок імпортної продукції, зазначають експерти

/ Фото: Олександр Яремчук

Українські м'ясопереробні підприємства скорочують випуск свіжої, охолодженої і мороженої свинини. Про це повідомили аналітики Асоціації "Свинарі України" (АСУ), посилаючись на дані офіційної статистики.

"За підсумками 10 місяців 2018 року промислові свиногосподарства реалізували на забій 3,8 млн свиней сукупної живою масою 403,6 тис. тонн проти 4,04 млн голів живою масою 420,4 тис. тонн в 2017-му", - зазначили фахівці.

Реклама

Вони підкреслили, що через зменшення кількості сировини скоротилися й обсяги переробки – в січні-жовтні цього року випуск свіжої та охолодженої свинини становив 199 тис. тонн. "Це на 1,6% менше обсягів виробництва цього виду м'яса за аналогічний період 2017 року", – зазначили в АСУ.

Так, за даними аналітиків, переробники компенсували зменшення внутрішньої пропозиції імпортної охолодженої і мороженої сировинною свининою. За 11 місяців 2018 року Україна завезла 23,4 тис. тонн цього продукту.

"Хоча нинішні обсяги імпорту перевищують торішні, пропозиція свинини з-за кордону становить трохи більше десятої частини результатів роботи м'ясопереробної галузі за вказаний період", - йдеться в повідомленні.

Реклама

Випуск сушеного, солоного і копченого м'яса свиней в Україні теж скоротився. За 10 місяців 2018 року Україна імпортувала 7,1 тис. тонн такого продукту, проти 9,2 тис. тонн за аналогічний період 2017 року.

Як зазначали раніше експерти, свинини в Україні стає все менше, адже у вітчизняному свинарстві накопичилося багато проблем. Поголів'я свиней в Україні різко знизилося – за два роки вона зменшилася на 2 млн голів. У 2010 році в країні було понад 90 племінних заводів, а в 2018 році залишилося вже 48.

Крім того, Україна повністю втратила дві породи свиней - миргородську і велику чорну. При цьому українські аграрії вважають свинарство невигідним – на вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати. А тому дефіцит вітчизняного м'яса покривається імпортом.