Україна втрачає виробництво цукру: озвучена причина

10 січня 2020, 17:07
Показники цукровиробників помітно скоротилися за рік

Цукор-рафінад

Україна не тільки скорочує експорт цукру, але і втрачає його виробництво. Так, в 2019-2020 маркетинговому році (МР) в країні виробили 1,48 мільйона тонн цукру – це на 19% менше, ніж роком раніше, повідомила прес-служба Національної асоціації виробників цукру "Укрцукор".

За її даними, всього в сезоні працювали 33 цукрових заводи, які переробили 9,84 мільйона тонн цукрових буряків, що майже на третину менше, ніж роком раніше.

Реклама

"Суттєве зменшення кількості сировини спричинило за собою скорочення виробничих потужностей і, як наслідок, зменшення виробництва цукру в цілому" , – пояснила заступниця голови правління "Укрцукру" Руслана Яненко.

За її словами, останні три роки в світі спостерігався надлишок цукру. Цей профіцит вплинув і на Україну, і аграрії почали засівати цукровим буряком менше площ.

В цілому український топ областей-виробників цукру залишається незмінним:

Реклама
  • Вінницька область – 331,9 тисячі тонн;
  • Хмельницька область – 192,8 тисячі тонн;
  • Тернопільська область – 186,4 тисячі тонн.

Нагадаємо, в серпні асоціація прогнозувала, що виробництво цукру в 2019-2020 МР складе 1,1-1,2 млн тонн, тобто прогноз був перевищений. При цьому очікувалося, що оптово-відпускні ціни на цукор виростуть на 18%.


У свою чергу дієтологи закликають українців скоротити споживання цукру. Детальніше дивіться в сюжеті новин "Сьогодні":