Україна втрачає більше половини врожаю картоплі: експерти пояснили причину

8 жовтня 2018, 20:04
В Українській асоціації виробників картоплі середня врожайність у господарствах населення в 2,5 рази менша, ніж у сільгосппідприємствах

В Україні за останні 27 років частка виробництва картоплі, яку називають "другим хлібом", в домогосподарствах помітно зросла: з 71% до 98%. При цьому частка фермерської картоплі в різні роки коливається від 2% до 5%, повідомляє портал UBR з посиланням на Українську асоціацію виробників картоплі.

За підрахунками Міністерства аграрної політики і продовольства, щорічно в Україні вирощують близько 21,5 млн тонн картоплі. При цьому близько 60% врожаю згодовується худобі або втрачається в процесі збору та зберігання, пише UBR.

Реклама

Разом з тим, середня врожайність у господарствах населення в 2,5 рази менша, ніж в сільгосппідприємствах, відзначають в Асоціації: на присадибних ділянках не дотримуються сівозміни, технології вирощування і зберігання, вчасно або взагалі не проводять сортооновлення, не ретельно обробляють урожай від шкідників.

На думку Української асоціації виробників картоплі, Україна повинна рухатися по шляху країн, що розвивають картоплярство: зменшувати виробництво в комерційному секторі при одночасному підвищенні продуктивності площ, диверсифікації каналів збуту і збільшення частки переробки продукції.

Нагадаємо, днями в уряді розповіли, що в 2018 році Україна стала винятком серед країн-основних виробників зерна, оскільки вплив погоди на врожай виявився мінімально можливим.

Реклама

У той же час, тваринники не можуть похвалитися успіхами – так, в січні-серпні 2018 року обсяги вирощування свиней на сільськогосподарських підприємствах в Україні скоротилися на 3,2% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.