Україна стала активніше "годувати" закордон м'ясом

12 серпня 2019, 15:45
Експорт продукції збільшився завдяки кільком факторам, кажуть експерти

Україна активно заробляє на соняшниковій олії, проте зростає експорт й іншої аграрної продукції. Так, за першу половину 2019 року, в порівнянні з тим же періодом 2018 року, експорт продукції м'ясної групи з України збільшився майже на 20% – до 364 млн доларів в грошовому еквіваленті. Про це повідомив заступник директора національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє прес-служба центру.

За його словами, позитивних зрушень в експорті м'яса і субпродуктів вдалося досягти завдяки двом факторам:

Реклама
  • триваючій широкій географічній  диверсифікації;
  • закріпленню на нових ринках збуту після втрати російського.

"Якщо ще в 2015 році позиції основного імпортера українського м'яса і субпродуктів утримувала Росія, то з 2017 року переважають поставки на ринки країн Європи, Азії та СНД", – пояснив Пугачов.

Читайте також:

Головними покупцями української м'ясної продукції стали Саудівська Аравія (21%), Нідерланди (14,9%), Словаччина (9,1%), Білорусь (5%), Азербайджан і Ірак (по 4,8%). "У сукупності ці країни акумулюють близько 60% експорту вітчизняної м'ясопродукції в грошовому вираженні", – повідомив Пугачов.

Реклама

Також, за його словами, Україна досягла позитивних зрушень в експорті м'яса і субпродуктів завдяки збільшенню обсягів експортних поставок м'яса птиці.

"Якщо за шість місяців 2018 обсяги поставок м'яса птиці збільшилися проти відповідного періоду 2017 тільки на 3%, то в першому півріччі 2019 року вони зросли проти торішніх показників майже на 38% і досягли 211 тис. тонн", – підкреслив Пугачов.

У грошовому вираженні експорт м'яса птиці зріс на 28% – з 241 млн дол. В 307 млн ​​дол. На думку фахівця, тенденція до збільшення обсягів експорту м'яса птиці зберігатиметься до кінця 2019 року.

Реклама

Нагадаємо, експерти прогнозують, що молоко і м'ясо в Україні незабаром подорожчають. За словами фахівців, жителі сіл відмовляються утримувати корів, а вартість молока на великих фермах вище, ніж у приватників: