Україна несподівано скоротила експорт яблук

10 жовтня 2018, 05:27
Виробникам не допоміг рекордний урожай і низькі ціни

Яблука. Фото: pixabay.com

У вересні 2018 року Україна експортувала лише 2,4 тис. тонн яблук. Це на 8% менше, ніж у вересні 2017 року, підрахували аналітики Український плодоовочевий асоціації (УПОА).

"Така динаміка експорту яблук є незадовільною, якщо врахувати рекордний урожай яблук в 2018 році, – говорить головний аналітик УПОА  Тетяна Смирнова. – Незважаючи на рекордно низькі ціни, наші виробники і далі займають занадто пасивну позицію в просуванні експорту. Але в цьому сезоні тільки активна маркетингова позиція може врятувати виробників від утилізації навіть якісного яблука, адже його зараз багато і в Молдові, і в Польщі, і в інших країнах Європи".

Реклама

Незважаючи на уповільнення темпів експорту, протягом першого кварталу поточного сезону Україна збільшила відвантаження яблук на зовнішні ринки в порівнянні з тим же періодом попереднього. Всього було експортовано 4,7 тис. тонн яблука, або на 52% більше, ніж протягом липня – вересня в 2017 року.

"Щоб стабілізувати ціну на яблуко, Україні потрібно щомісяця експортувати не менше 10 тис. тонн продукції, а краще 15 тис. тонн, – вважає економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак. – Фактично, до вересня Україна досить успішно експортувала ранні сорти яблук, які не підлягають зберіганню. Коли ж прийшов час поставити пізні сорти, які забезпечують понад 90% всього виробництва, фермери виявилися не готовими до цінових реалій і високого рівня конкуренції в Європі".

У той же час в УПОА вважають, що в жовтні обсяги експорту яблук значно збільшаться, і можуть вперше досягти 10 тис. тонн. При цьому, згідно з прогнозами аналітиків асоціації, загальний експорт протягом сезону-2018/19 років може скласти 80-90 тис. тонн. Такий обсяг експорту не дозволить стабілізувати ціни, адже надлишок експерти оцінюють в 150-170 тис. тонн.

Реклама

Тому, не виключено, що ціни будуть залишатися низькими протягом усього сезону, вважають аналітики і радять виробникам вже зараз подумати про стратегію утилізації надлишків яблук, наприклад, їх переробки в концентрат.