Фото: Pixabay
Виробництво бобових в 2016 році в Україні склало 53,6 тис . тонн , що є одним з найвищих показників з часів незалежності . Про це повідомляють аналітики Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
"Однак, слід врахувати, що потенціал цієї культури нерозкритий", – відзначають фахівці.Так, Україна нарощує обсяги виробництва квасолі і знаходиться в більш зручному географічному положенні, ніж основні країни-експортери в ЄС (Канада, Китай, Аргентина, США, Ефіопія та інші).
"Беручи до уваги вищевказані фактори, а також середню вартість експорту з України в 2016 році на рівні 534 дол./т, що на 300 дол./т нижче, ніж в основних країнах-експортерах і з огляду на зростаючий попит на квасолю в ЄС, це є одним з можливих перспективних нішевих напрямків агровиробництва ", – вважають експерти.
Наприклад, щоб задовольнити попит Італії, потрібно 127 тис. т, що в 2,4 рази більше, ніж валовий збір квасолі в 2016 році.