Україна хоче "застовпити" за собою 10 географічних назв продуктів

6 березня 2019, 16:24
Поки незрозуміло, скільки часу займе реєстрація географічних зазначень в Україні

Першими географічними вказівками (GI), зареєстрованими в Україні,стануть два види сирів, два фрукти, п'ять алкогольних напоїв і мед. Про це повідомив координатор проекту Європейського Союзу (ЄС) "Географічні вказівки в Україні" Саверіо Савіо в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, існує три варіанти лейблів GI (geographical indications):

Реклама
  • PDO (protected designation of origin) – захищена вказівка місця походження;
  • PGI (protected geographical indication) – захищене географічне зазначення;
  • TSG (traditional specialities guaranteed) – гарантія традиційності.

"Ми плануємо зареєструвати два PDO для сирів (гуцульської овечої бриндза і гуцульської коров'ячої бринзи), два PDO для фруктів і овочів (херсонський кавун і мелітопольська черешня), два PGI і два PDO для вин, одне – для алкогольного напою, а також PGI для меду", - повідомив він.

Савіо зазначив, що заявка на реєстрацію "гуцульської овечої бриндза" вже подана, а на реєстрацію "гуцульської коров'ячої бринзи" внесуть пізніше.

Він додав, що нещодавно була створена асоціація виробників бессарабських вин, і перший продукт, який буде там зареєстрований, – вино з району озера Ялпуг.

Реклама

При цьому Савіо підкреслив, що поки неясно, скільки часу займе реєстрація GI в Україні, тому що "це залежить від бюрократії".

Термін дії географічного зазначення необмежений, проте GI припиняє діяти, якщо продукт відсутній на ринку протягом семи років.

Нагадаємо, що проект "Географічні вказівки в Україні" фінансується ЄС. Він спрямований на розвиток системи географічної ідентифікації в рамках асоціації з Євросоюзом.

Реклама

У 2018 році в Міністерство торгівлі і економічного розвитку надійшла заявка на реєстрацію географічного зазначення "гуцульська овеча бринза", яка в майбутньому стане основою для охорони цього позначення і в ЄС. Пізніше заявка надійшла і на херсонський кавун.

Тим часом, українські споживачі виявилися незахищеними від фальсифікату на полицях продуктових магазинів. Журналісти "Сегодня" склали ТОП продуктів, які безпечні тільки на перший погляд, а тому етикетки на них краще читати двічі: