Україна більше не може без мит продавати в ЄС курятину, мед, цукор: як працюють квоти

19 березня 2016, 07:35
Європейський ринок захищають від українських виробників

Україна вичерпала частину своїх квот. Фото: publika.md

Україна поступово використовує квоти на реалізацію продукції в Європейський Союз в рамках угоди про Зону вільної торгівлі ( ЗВТ ) . Так , всього за кілька місяців виробники встигли вичерпати квоти на борошно , цукор , курятину , мед і цілий ряд іншої продукції . " Сегодня.ua " з'ясовував , як за час існування ЗВТ змінилася ситуація з експортом до країн ЄС .

Чи заважають квоти " завоювати " європейський ринок

Реклама

За інформацією Міністерства економічного розвитку і торгівлі ( МЕРТ ) , в 2014 – м і 2015 – му роках Україна на 100 % вичерпала європейські квоти на продаж меду , борошна , оброблених томатів , пшениці , цукру , висівок . При цьому в минулому році залишилося близько 1 % квоти на продаж цукру , 27 % на продаж пшениці . Не використали квоти на реалізацію цукрових сиропів , обробленої продукції з молочних вершків , продаж грибів , продукції з обробленого молока , сигарет і сигар , яєць , крохмалю .


Найшвидше росте експорт пшениці. Фото: agronews.ua

Як пояснила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан , за допомогою квот європейський ринок захищається від напливу українських товарів . Європа ввела 36 квот для України , а Україна для ЄС – всього 3. " Є тарифні квоти – в рамках квоти нульова ставка мита . А поза квотою вона варіюється " , – розповіла економіст вінтерв'ю "Сегодня.ua".

Більшість європейських квот стосуються саме аграрного сектора , розповідає гендиректор " Українського клубу аграрного бізнесу " ( УКАБ ) Тарас Висоцький . " Ринки ЄС в рамках квот ще в 2014-му році в односторонньому порядку відкрилися для України . Аграрії за фактом користуються цими можливостями майже два роки . Звичайно , хотілося б , щоб квоти були більше , але в цілому в більшості напрямків квоти , особливо в рослинництві , заповнюються і відповідно аграрії мають можливість економити " , – говорить експерт аграрного бізнесу .

Реклама

Деякі товари ( яловичина , молоко , вершки тощо ) Україна не реалізує в ЄС . Після того , як квота вибрана , виробникам доводиться платити за ввезення продукції мито . Як розповіли в Союзі птахівників , виробникам курятини реалізувати свою продукцію в Європі поза квотою невигідно – мито занадто високе і товари стають неконкурентоспроможними . У той же час , наприклад , виробники меду в минулому році за квотою ( з нульовим митом ) продали 5 тисяч тонн меду , а з митом в 17,3 % – 21,1 тис . тонн .

За даними Кабінету міністрів, станом на 1 лютого цього року українські птахівники повністю використали квоту на продаж своєї продукції в ЄС. Директор Асоціації Союз птахівників України Сергій Карпенко розповідає, квота на перший квартал 2016- го року на філе птиці і четвертини становить 4 тисячі тонн (за рік – 16 тис.). При цьому попит на українську курятину в першому кварталі складе приблизно 100 тисяч тонн. Після того, як квота вичерпується, за кожну тонну філе курки доводиться платити мито в 1024 євро. "З такою ціною конкурувати з європейськими виробниками нереально", – говорить Сергій Карпенко.

На даний момент українські виробники повністю вичерпали квоти на поставки цукру ( 20 тис . тонн ) , ячмінної крупи і муки ( 6,3 тис . тонн ) , оброблені томати ( всього 10 тис . тонн ) . На 74,5 % використана квота на пшеницю м'яку , пшеничне борошно і гранули ( всього 950 тис . Тонн ) . Квота на овес використана на 55,9 % ( з 4 тис . Тонн ) .

За перші два місяці 2016 Україна експортувала в 8,5 раз більше цукру , ніж за аналогічний період 2015 року. Обсяги поставок зросли з 3 тис . тонн в 2015 до 25,9 тис . тонн вже в 2016 році. Одним з основних імпортерів українського цукру стала Румунія . Згідно з даними ДФС , сума експорту цукру в цю країну за перші місяці 2016 склала 10 , млн дол .

Реклама

Як за час ЗВТ змінився експорт в ЄС і перспективи з Туреччиною

Як повідомила в коментарі "Укрінформ" торговий представник України Наталія Нікольська , в 2015-му році експорт в ЄС скоротився на 26 % . " З 26 % у нас 10,5 % – це падіння експорту з Донецької та Луганської областей , тобто 40 % загального темпу зменшення експорту , це , фактично – російська агресія на сході України " , – зазначила Нікольська . Також обсяги експорту скорочуються в результаті падіння світових цін на сировину .

Незважаючи на це , ЄС займає перше місце серед торговельних партнерів України ( 32,8 % від усього експорту ) , на другому місці , за підсумками 2015 року , – Росія ( 16,38 % ) . На третьому місці ( 6,3 % ) – Туреччина . У 2014-му році , наприклад , всього 26 % в структурі експорту займали країни ЄС . Найбільше Україна збільшила продажі в Європу пшениці , телефонів і їх складових частин , брусів зі сталі . Скоротилися продажі напівфабрикатів зі сталі , руди , кукурудзи .

Яловичину і свинину Україна в ЄС не експортує. Фото: russobras.com

Президент Петро Порошенко на спільній конференції з главою Туреччини Ердоганом заявив про те, щоугоду про зону вільної торгівлі підпишуть між країнами вже в цьому році.  "За підсумками 2015 Туреччина є третім торговельним партнером України . Загальний обсяг торгівлі в 2015 році склав 4 млрд доларів США , що нижче ніж у 2014 році на 22 відсотки . Разом з тим між нашими країнами спостерігається зростання обсягів торгівлі послугами ( на 10 % в порівнянні з 2014 роком ) . Торговельне сальдо в торгівлі з Туреччиною залишається позитивним і становить 1,9 млрд доларів США " , – підкреслила Наталія Микольська.

Як підрахували в Українському клубі аграрного бізнесу ( УКАБ ) , в минулому році з України до Туреччини було експортовано товарів на суму $ 2,8 млрд . , А імпорт при цьому склав лише $ 0,8 млрд . " Таким чином , позитивне торгове сальдо склало $ 2 млрд . Для порівняння : у зовнішній торгівлі з ЄС торгове сальдо України було негативним і склало $ 2,5 млрд " , – говорять в УКАБ .

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснює, наявність квот не зупиняє торгівлю з ЄС. Вичерпавши квоти, українські виробники продовжують торгівлю з європейськими країнами. "У Євросоюзі дотоване сільське господарство і там досить великі імпортні мита на продукти харчування. Тобто якщо ми завозимо туди свої продукти, то повинні заплатити досить високі мита. Наприклад, за цукор потрібно заплатити 17,5% мита. Це робиться спеціально, щоб не створювати проблеми для власних виробників. Коли підписувалася угода ЄС пішов на зустріч нам і дозволив частину продуктів завозити без мита. Квоти припускають, що ми можемо продавати в ЄС продукцію в певному обсязі, за який мита платити не треба", – говорить експерт.

Експерт впевнений , якщо ЄС перегляне квоти для України в бік збільшення , від цього можуть постраждати європейські виробники . " Щоб переглянути квоти , потрібно звернутися в торгове представництво ЄС . Євросоюз може відмовитися переглянути . У чому проблема ? Якщо збільшувати квоти для України , він створить проблеми для європейських виробників . У цьому випадку повинні розуміти , що це архіскладно . Свої ж виробникам створювати проблеми в ЄС не хочуть " , – говорить економіст .