/ Фото: Григорій Салай
Українські цукрові заводи з початку сезону, який стартував 30 серпня, переробили 7,24 млн тонн цукрового буряка і виробили понад 1 млн тонн цукру. Про це повідомила прес-служба асоціації цукровиробників "Укрцукор".
В даний час в Україні працює 40 цукрових заводів, добова потужність яких становить 172,4 тис. тонн переробки цукрових буряків, що на 6% перевищує минулорічний показник. "Укрцукор" прогнозує, що всього в поточному році цукор в Україні будуть виробляти 46 заводів.
При цьому цукристість буряка в поточному сезоні нижче, ніж в попередньому.
"Цукристість в цьому році трохи нижче в порівнянні з торішніми показниками – 17,22% проти 17,86%, і, відповідно, вихід цукру також дещо менше – 14,24 (14,87 у минулому році). Однак, за оцінками асоціації, виробництво цукру вдасться зберегти на рівні минулого року – близько 2 млн тонн", – заявила керівник аналітичного відділу асоціації Руслана Бутило.
Станом на 30 жовтня українські аграрії зібрали цукровий буряк з площі 227,1 тис. га, що становить 71% від всіх посівних площ під цією культурою. Найбільше зібрали у Вінницькій, Полтавській і Хмельницькій областях.
Нагадаємо, за результатами 2016/17 маркетингового року (МГ) Україна експортувала 769,3 тис. тонн цукру, що є абсолютним рекордом за всі роки незалежності.
Основними покупцями стали:
- Азербайджан – 7,8 тис. тонн;
- Туреччина – 5,2 тис. тонн;
- Грузія – 2,5 тис. тонн;
- Молдова – 1,4 тис. тонн.
При цьому квоти на безмитней експорт цукру в ЄС Україна вичерпала ще в середині березня.