Сир в Україні подорожчав до 150 гривень – експерти

10 лютого 2017, 11:01
Ціна виросла через девальвацію зростання експорту, пояснюють фахівці

Український сир дорожчає, але ціни на імпортний залишаються стабільними. Фото: Pixabay

Роздрібні ціни на сир в Україні в січні поточного року зросли в порівнянні з попереднім місяцем на 7,7% – до 158,5 грн/кг

Зростання цін, за словами аналітиків Асоціації виробників молока, викликане, перш за все, відновленням на світовому молочному ринку, що дозволило збільшити обсяги експорту молочних продуктів, зокрема сиру і масла.

Реклама

"В результаті все вільне молоко пішло на виробництво цих продуктів. Це все довелося на період, коли сезонно скорочується виробництво молока (осінь-зима), від чого вартість молочної сировини різко зросла. Крім того, ціни на молочні продукти почали рости слідом за цінами на експорт ", – пояснили експерти.

Також, за їхньою інформацією, на ціні позначилася девальвація гривні і збільшення собівартості виробництва внаслідок зростання цін на електроенергію.

У той же час, ціни на імпортні сири в Україні в січні були стабільними, а з початку лютого почали знижуватися. Так, вартість "Мааздамер" скоротилася на 6 грн, до 280,79 грн/кг, а "Едама" – на 2,24 грн, до 207,13 грн/кг.

Реклама

Також експерти повідомили, що молоко в січні подорожчало на 1,20 грн – до 22,36 грн за літр. Йогурт в січні подорожчав на 2,03 грн – до 49,03, а за останні два тижні подешевшав на 2,10 грн – до 46,93 грн.

Фахівці додали, що в найближчі кілька місяців ціни на молочні продукти в Україні знизяться в межах 2-5% за умови, якщо курс гривні буде стабільним. Цьому також сприятиме і очікуване зниження цін на молочну сировину.

Як повідомлялося, на великих фермах України о дна корова в день дає 20 літрів молока. 60% собівартості продукту в результаті займають корми.