Стала відома доля шоколаду, який не відповідає стандартам ЄС

11 січня 2018, 09:53
Мінагропрод уточнив, що чекає на кондитерські вироби зі старим маркуванням

Шоколад. Фото: pixabay

В Україні вирішили, що робитимуть з шоколадом, який не відповідає введеним в Україні нормам Європейського Союзу – ним торгуватимуть, поки його термін придатності не закінчиться. До липня 2019 року ще мають право перебувати в обороті вироби з шоколаду і какао зі старим маркуванням. Таке рішення регламентовано наказом Міністерства агрополітики України від 28.12.2017 № 705, який почав діяти в середу, 10 січня.

Відтепер на маркуванні виробів повинна бути інформація про загальну кількість какао-продуктів у відсотках в перерахунку на сухі речовини. Вводяться такі поняття як: "мінімальний вміст какао-продуктів", "мінімальний вміст какао-масла" (для білого шоколаду), пише "Юрліга".

Реклама

Для білого шоколаду, молочного, сімейного молочного і шоколаду "a la taza" і "familiar a la taza" дозволено використання рослинних жирів в кількості – 5% загальної маси готового виробу після відрахування деяких їстівних речовин, але не скорочуючи мінімальний вміст какао-масла і загальну кількість какао-продуктів в перерахунку на сухі речовини.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Україна відмовилася від використання радянських ДЕСТів. Відійти від використання радянських стандартів виробники повинні були за два роки. У Мінекономіки пояснюють: міжнародні стандарти, яких дотримуються виробники, – це перехід до європейської моделі, яка заснована на застосуванні технічних регламентів і добровільному використанні стандартів.