"Попит на нашу ягоду буде завжди": історія успіху українського фермера

10 серпня 2018, 09:17
"Поки справляємося без кредитів", – говорить герой нашого матеріалу

Сергій Українець – голова компанії, яка займаються вирощуванням і переробкою фруктів і ягід. На розташованому у Вінницькій області підприємстві працює близько 50 осіб (під час збору врожаю їх кількість зростає до 400), у них 10 га власної землі і ще 1200 га орендованої. Сам Сергій Українець прийшов до агросфери з яхтингу. Сайт "Сегодня" поспілкувався з бізнесменом в рамках серії матеріалів про те, як в сучасній Україні можна зайнятися фермерством з нуля і домогтися успіху.

"До 2008 року яхтинг був прибутковим бізнесом, але через економічну кризу дорогий вид спорту став багатьом не по кишені. Тому довелося перебудовуватися і шість років тому ризикнули – взяли в оренду землю у Вінницькій області і посадили сад", – розповідає Сергій.

Сьогодні його підприємство вирощує базові культури для переробки – яблука, вишню, полуницю, малину, – і нішеві, під супермаркети – ожину, лохину, преміальні сорти яблук, аронію.

Реклама

Сергій Українець

"Крім вирощування власних культур, ми також зробили акцент на переробку. Поки справляємося без кредитів, все робимо самі, але коштів не вистачає... Переробка дає нам можливість не залежати від цін на ринку – якщо ціна на продукт низька, ми не демпінгуємо, а заморожуємо, експортуємо або переробляємо сировину", – ділиться нюансами роботи бізнесмен.

Є і ще один секрет – якщо ягода якісна, охолоджена, має відповідні сертифікати, у неї все в порядку з логістикою і своєчасною доставкою – попит на таку ягоду буде завжди.

Реклама

"Пам'ятаєте, як цього року всі посадили багато малини і продавали за 8 грн/кг в бананових ящиках, не розуміючи кінцевого споживача? Ми в той час малину продавали по 40 грн/кг. У цьому сезоні говорять, що ціни на персики немає. А ви бачили ті персики? Вирощені на старих деревах, розміром із сірникову коробку. Ми пропонуємо нову технологію, яка з південним кліматом дозволить нам отримати хороший урожай на місяць раніше", – говорить Сергій.

Однак, за його словами, все в цій агроісторії так чи інакше впирається в землю і інвестиції. І саме тут – одна з головних проблем.

"Фермер боїться вкладати кошти в полив, холодильники, збиральну техніку, якщо земля орендована. Ми теж спочатку боялися, тому вирішили орендувати в держави, щоб хоч якось перестрахуватися. І якщо колись це працювало – засіяти однорічні культури і отримати прибуток, то тепер, за часів конкуренції і технологій, це не працює зовсім. Тому села у нас на межі бідності, агрохолдінги технічними культурами виснажують землю", – розповідає бізнесмен.

Саме в таких селах він з однодумцями запустив соціальний проект: селянам безкоштовно дають саджанці смородини, яка не вимагає значного догляду, селян консультують фахівці-агрономи, а згодом підприємство купує вирощену ягоду у людей: "Вже близько 300 родин з трьох сусідніх сіл отримали саджанці, і всю ягоду, за винятком власних потреб, здають нам. Ми виробляємо соки, і це дає нам можливість купувати ягоду у селян за ринковими цінами, які в рази перевищують закупівельну ціну. Вже сьогодні ми тісно співпрацюємо з супермаркетами і хочемо розширювати асортимент, вирощувати персики, черешню і абрикоси".

Реклама

При цьому зняття мораторію на продаж землі полегшило б дуже багато питань.

"Наша мрія після зняття мораторію – ягідний кластер з власною переробкою. Таке підприємство наповнюватиме місцевий бюджет, створить нові робочі місця. Ідею такого проекту я представив депутатам новоствореної ОТГ Біляївського району Одеської області. Капіталізація проекту – 40 га землі і 67 млн грн за два року. Мої умови прості – мені не треба підтримки або грошей, тільки земля на прозорих умовах. Але отримання землі – це проблема. Сьогодні на чиновників тиснуть – ділянку хочуть віддати під аквапарк або котеджні містечка. І саме тому ми звертаємося до Одеської обласної адміністрації та віримо, що нам дадуть можливість стартувати з цим проектом", – говорить Сергій.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" розповідав про те, чому Україна мало заробляє на експорті ягід і фруктів.

Також ми писали про те, як підприємець з Києва збирає більше тонни лохини зі своєї ділянки. Подробиці – у відеосюжеті.