Занадто багато цукру і мало риби: як змінився раціон українців

6 березня 2018, 09:34
Експерти не згодні з даними офіційної статистики щодо хліба і м'яса

Фото: AFP

За 2017 рік змінилося меню середнього українця. Про це свідчать дані офіційної статистики.

Так, українці стали їсти більше хліба, м'яса і фруктів, але менше молока, сирів, овочів, цукру. На колишньому рівні залишилося споживання риби, картоплі, яєць, соняшникової олії.

Реклама

На одного їдця доводиться 8,4 кг хліба на місяць, 4,6 кг м'яса і ковбас, 1,2 кг риби, 20 яєць, 200 г картоплі, 300 г овочів тощо. У середньому кожен з'їдає на день 2,5 кг продуктів, що, на думку дієтологів, досить за калорійністю, але не збалансовано.

Так дієтолог Борис Скачко каже, що риби потрібно їсти приблизно вдвічі більше, ніж за статистикою, картоплі та хліба на третину менше, а цукру – вдвічі менше. До слова, щодо риби зі Скачком згодні і міжнародні фахівці. На кожного українця припадає близько 14 кг риби на рік. У світі цей показник, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), становить 20,3 кг на рік. Рекомендована ФАО норма споживання риби становить 20 кг на одну людину на рік. При цьому морська риба повинна становити 75% від зазначеної норми.

Директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко не в усьому згоден з офіційною статистикою:

Реклама

"Якщо рахувати за обсягами виробництва, то випічка хліба у нас впала за минулий рік на 7%, м'яса на 5%, звідки зростання споживання – не ясно. Постачальники кажуть, що супермаркети стали замовляти їм менше м'яса, оскільки його не розбирають. Середній чек в магазинах зараз зменшився всюди десь на третину, крім Києва", – говорить Дорошенко.

Детальніше про те, що відбувається з витратами і доходами вітчизняних сімей, читайте на сайті "Сегодня" в матеріалі "Українці "проїдають" по 54 гривні на день: на що йдуть гроші".