Україна б'є рекорди з урожаю: експерт попередила про ризики

28 березня 2019, 09:15
Прибуток аграріїв може помітно скоротитися, вважає фахівець

Заключний звіт Державної служби статистики зі збору врожаю 2018 року підтвердив подолання Україною історичного рубежу виробництва зерна -70,057 млн ​​т у вазі після доробки при врожайності 47,4 ц/га.

Характерно, що половину врожаю становила кукурудза. Трохи менше – традиційна пшениця. І, як зазначає директор Центру аграрних реформ, доктор економічних наук, професор Любов Молдован, спеціалізація України на одних і тих же видах зернових – не завжди добре.

Реклама

/ Фото: Сьогодні

"Зростання валового збору, – це, безсумнівно, добре. Але також потрібно дивитися, за рахунок яких площ це сталося – які культури були виключені із сівозміни. Зараз по суті у нас монокультурні виробництво, яке викликає накопичення в ґрунті шкідників і хвороби ґрунту. Згодом, вкладаючи ті ж гроші, ви не отримуватимете тієї віддачі, яку отримуєте сьогодні. Це пережила Північна і Південна Америки", – пояснила експерт.

Крім того, вона нагадала, що Україна, як і раніше, залишається "сировинним придатком", експортуючи зерно кукурудзи в необробленому вигляді на світові ринки.

Нагадаємо, незважаючи на те, що за підсумками 2018 року експорт українських зернових скоротився до 41,7 млн ​​тонн, українські аграрії заробили на ньому рекордну суму – 7,2 млрд доларів.

Реклама

Фахівці впевнені: аграрний експорт може принести Україні ще більше вигоди. Ціна продуктів сильно залежить від ступеня їх обробки, тому країні вигідніше продавати готову брендовану продукцію, а не сировину, яке піде на реекспорт після обробки в інших країнах.