Росіяни можуть залишитися без шоколаду

13 січня 2016, 16:17
Подальша девальвація рубля зробить виробництво якісного шоколаду нерентабельним

Фото: bodyrock.tv

Ціни в рублях на базові види сировини, необхідної для виробництва шоколаду, за 2015 рік зросли на 40-80%. Експерти в області кондитерського ринку вважають, що такими темпами виробництво шоколаду в Росії може значно скоротитися. Якщо коливання курсу рубля продовжаться, частина підприємств і зовсім може закритися.

Для порівняння, на Лондонській біржі ціни на какао-боби виросли всього на 9% – до 2300 фунтів за тонну. Середня вартість цієї сировини в Росії підвищилася значно сильніше – на 52%. При цьому, какао-паста стала дорожчою на 85%, а какао-масло – на 39%.

Реклама

В "Центрі досліджень кондитерського ринку" відзначають і зростання цін на готову продукцію – в листопаді 2015 вони піднялися в середньому на 37,8%.

"При збільшенні кризових явищ слід очікувати і більш різкого зниження споживання шоколадних виробів, особливо в регіонах. А подальша девальвація рубля зробить виробництво якісного шоколаду нерентабельним. При збереженні поточного стану справ вже в I кварталі 2016 виникають ризики більш серйозного скорочення випуску шоколадних виробів, аж до зупинки ряду виробництв", – зазначила виконавчий директор дослідницького центру Єлизавета Нікітіна.

Раніше повідомлялося, що через введені Москвою антизахідні продовольчі санкції асортимент на полицях продуктових магазинів зменшився, а якість продуктів погіршилась.

Реклама

Нагадаємо, 7 серпня Росія на рік ввела заборону на постачання ряду товарів з країн ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії у зв'язку з прийняттям цими країнами економічних санкцій проти РФ. До переліку заборонених до ввезення продуктів, зокрема, потрапили м'ясо, риба, птиця, овочі, фрукти, "молочка" та інші продукти. Пізніше список заборонених товарів дещо скоротився.