Результат шокує: як перевірити на нітрати фрукти і овочі з ринку

10 серпня 2018, 08:07
Продукти з високою концентрацією хімікатів можуть серйозно зашкодити організму

Якщо ви не впевнені в якості куплених на ринку овочів і фруктів, їх можна перевірити безкоштовно в спеціальній лабораторії, яка повинна бути на кожному базарі. Перевірити продукт слід, наприклад, тоді, коли продавець не може надати довідку про якість товару.

Журналісти "Сегодня" вирішили з'ясувати, як це відбувається і чи є взагалі сенс проводити додаткові перевірки товарів.

Реклама

В рамках експерименту кореспонденти вирушили за сезонними ласощами – динями і кавунами. За баштанними з Херсона вишикувалася ціла черга. Продавці запевняють, що весь товар пройшов перевірку на нітрати в лабораторії. Диню з намету вирішили перевірити ще раз і віднесли в лабораторію на ринку. Проводити тест тут повинні самі продавці – це вимога адміністрації ринку. Якщо все в нормі, підприємцям видають талони, що дозволяють торгівлю. Якщо ні – продукцію бракують. Тому покупець має право вимагати у продавця такий талон. Якщо ж паперу немає – самостійно йти в лабораторію.

Диню в лабораторії вимили, відрізали кілька шматочків і подрібнили їх на тертці. Рідину ретельно перемішали і повантажили в неї електроди. Через хвилину спеціальний прилад виміряв концентрацію нітратів. Результат шокує – при нормі 90 мг на кілограм перший зразок показав 208 мг, другий – 188 мг.

"Удвічі перевищує норму. Будемо складати акт, викликати представника... не повинна йти в реалізацію", – говорив ведучий лікар лабораторії Світлана Шевченко.

Як пояснюють фахівці, вживання такої продукції може викликати розлад шлунка, а то і завдати ще більшої шкоди організму.

Реклама

"Чим шкідливі нітрати? Вони перетворюють гемоглобін в метгемоглобін. Утворюється кисневе голодування тканин, а це дуже шкідливо", – пояснює завідувачка лабораторії ринку Оксана Ромас.

Лікарі швидко готують документ про заборону реалізації товару і разом з директором ринку і адміністратором йдуть до продавців. Кажуть, що дині будуть утилізовані.

Крім дині, журналісти "Сегодня" вирішили перевірити чорницю на вміст радіації, адже саме ця ягода найсильніше накопичує радіонукліди. Але з чорницею пощастило більше – тест показав майже 70 беккерелів при нормі 500. Втім, на стихійних ринках, де взагалі немає контролю, шанси придбати радіоактивну або отруєну хімікатами ягоду істотно зростають.

Нагадаємо, раніше Держпродпотребслужба розповіла про результати масових перевірок кіосків з шаурмою в Києві. Інспектори виявили 21 випадок невідповідності вимогам законодавства про харчові продукти.