Продукти дорожчають. Скільки українці витрачають на їжу?

28 жовтня 2020, 16:30
Журналісти "Сьогодні" розрахували вартість одного скромного походу до магазину

Справжнє масло не може коштувати дешевше 50 грн за 200-грамову пачку. Фото: REUTERS/Arnd Wiegmann

В Україні всі овочі "борщового набору" зараз коштують дешевше, ніж рік тому. А ось вартість соняшникової олії, цукру та круп підскочила. Як з'ясували журналісти "Сьогодні", вартість мінімального набору продуктів – приблизно 200 гривень. Таку суму українці залишають в магазинах в середньому двічі-тричі на тиждень.

Тобто вартість мінімального "продуктового кошика" коливається від 400 до 600 гривень за тиждень. Це 1600-2400 гривень на місяць. До цієї суми не входять закупівлі, які робляться про запас.

Реклама

Як показало наше опитування, українці зберігають удома запаси круп, борошна та консервів. А кілька разів на тиждень ходять за швидкопсувними продуктами. До цього списку найчастіше входять хліб, молоко, яйця, сир, м'ясо й овочі.

Читайте також:

Хліб зараз коштує від 11 гривень за буханку. Вартість м'яса на київському ринку стартує від 60 гривень за кілограм. За літр молока доведеться віддати від 20 гривень на ринку і від 23 – магазині. А десяток яєць коштує не менше 22 гривень. Шматок твердого сиру – це близько 30 гривень.

Реклама

Крім того, у кожного є індивідуальні вподобання – хтось не може жити без солодкого, а хтось замість м'яса купує рибу. Такі додаткові продукти обходяться приблизно в 60 гривень під час кожного походу до магазину.

Нагадаємо, раніше фермери попереджали українців про низький урожай овочів та пояснювали, що буде з цінами на "борщовий набір".

Також повідомлялося, що споживча інфляція в Україні у вересні 2020 року в річному вираженні – порівняно з вереснем 2019 року – становила 2,3%, сповільнившись з 2,5%, зафіксованих в серпні.