Продукти дорожчають, але в українців вже немає грошей – експерт

16 жовтня 2015, 07:46
Дешева їжа стане дорожче, але впадуть завищені ціни на деякі товари, вважає фахівець

Їжа стане дорожче. Фото: Сегодня

Питання платоспроможного попиту на сьогоднішній день в Україні відіграє провідну роль у формуванні цін на продукти. Таку думку висловив економічний експерт Ярослав Жалило.

"Якщо мова йде про встановлення цін на продукти харчування, потрібно враховувати питання платоспроможного попиту. Коли ми говоримо про споживчий ринок, ми повинні розуміти, що у населення зараз немає зайвих грошей, щоб можна було масово підвищувати вартість соціально важливих продуктів. Тому, ця слабка купівельна спроможність з одного боку обмежить цінові апетити. Підвищення цін очікується, але це зростання не буде значним", – сказав він.

Реклама

Також, за словами Жаліло, "вільні" ціни від уряду вирівняють вартість продуктів харчування різних виробників.

"Наприкінці вересня Кабмін скоротив список продуктів з "державними цінами". У зв'язку з цим деякі експерти прогнозують зростання певного виду продукції від 5 до 7%. Але потрібно пам'ятати, що в тому списку соціально важливі продукти. А це завжди конкурентні ринки. Тому тут в першу чергу конкуренція здатна регулювати ціноутворення. Деякі виробники, в період цінової нестабільності і невизначеності, в основу вартості продуктів заклали високі ціни, інші – низькі. На сьогоднішній день помітна якась стабілізація, вона призведе до того, що з багатьма цінами буде перебільшення: виробники, які встановили занижену вартість продукції, поступово піднімуть її, а завищені ціни, у свою чергу, знизяться до конкурентоспроможної вартості. А отже, можна прогнозувати, що в кінцевому етапі вартість різних брендів поступово вирівняється", – повідомив Жалило.

Експерт також вважає, що відповідність цінових показників має відігравати провідну роль у формуванні списку продуктів держціноутворення.

Реклама

"Мова йде про необхідність максимального використання ринкового інструментарію ціноутворення. Якщо уряд здійснює регулювання цін – воно повинно передбачати, за допомогою яких інструментів воно забезпечує відповідність цінових показників. В іншому випадку виробники просто будуть відмовлятися від виробництва певних видів товарів, так як їм це буде вигідно", – сказав він.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України скоротив список продуктів цінового регулювання. Відповідну постанову No771 від 30 вересня опубліковано на сайті уряду. Як наголошується, в список об'єктів цінового регулювання в 2015-2016 рр. включає м'яку пшеницю, озиме жито, пшеничне і житнє борошно, гречку і цукор-пісок.