Продукт номер один: на скільки ще може подорожчати хліб

16 липня 2018, 01:27
До кінця року – головний продукт, за прогнозами експертів, подорожчає не більше, ніж на 50 копійок.

Хліб дорожчає. Спочатку продукт номер один зріс в ціні більш ніж на 20 відсотків. Експерти кажуть: це не межа. Незабаром ціни на вітчизняний хліб і на закордонний – польський – зрівняються.

Майже на гривню – за місяць – подорожчав один з найпопулярніших в країні видів хліба – житній. За ним – і батон – на 50 копійок.

Реклама

Найдешевший в Полтаві – пшеничний з першого сорту борошна – п'ять шістдесят. Батон нарізний – дев'ять з половиною гривень.

Але найпопулярніший в місті – чорний круглий – за вісім п'ятдесят. Такого з пекарні везуть мало не півмашини.

У Харкові чорний круглий буханець – 13 п'ятдесят. Батон продають по 10. Найбільше ходовий, визнають продавці, так званий соціальний хліб, приготований за немудрим рецептом: вода, борошно та дріжджі. І ціну на нього контролює держава. Такий – удвічі дешевший.

Реклама

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

У Львові продавці зізнаються, цінники постійно – переписують. Скільки разів з початку року – вже й не пам'ятають. Найдешевший журналісти знайшли за 10 гривень. Найдорожчий – за 14.

У Києві за батон пшеничний доведеться викласти 13. За круглий чорний – 15. Найбільший столичний виробник "Київхліб" можливого подорожчання не підтверджує, але і не заперечує. Чекають нового врожаю.

Реклама

Вже зараз ціна на хліб в Україні майже така ж, як в Польщі, каже директор асоціації постачальників торговельних мереж.

У Польщі хліб стартує від 17 грн/кг. Відчуйте різницю. Залишилося зовсім трішки і ми вже цього року прийдемо до європейської ціни і надалі ціна на хліб уже практично не зростатиме. Максимально – на пару копійок щомісяця. До кінця року – головний продукт, за прогнозами експертів, подорожчає не більше, ніж на 50 копійок.

Раніше ми писали про те, що на середню зарплату в Україні, яка становить 8480 грн, можна придбати 560 кілограмів хліба. Це на 5 кілограмів більше, ніж було в 2017 році, підрахували експерти Асоціації постачальників торговельних мереж.

Як повідомлялося, українці стали їсти більше риби. Проте споживання морепродуктів і риби в країні однаково залишається значно нижчим за норму, рекомендованої Всесвітньою асоціацією здоров'я.