Проблеми "другого хліба": чому українську картоплю не купують за кордоном і якою буде ціна

22 вересня 2018, 07:48
У багатьох країнах світу неврожай картоплі

Ціни на картоплю, яку в Україні називають " другим хлібом " , споживачів радують . Урожай картоплі в цьому році непоганий . Так що це , мабуть , єдиний овоч з борщового набору , який за останній рік не тільки не подорожчав , але навіть подешевшав . Принаймні за даними аналітичної служби оптового ринку " Шувар " , в цьому році оптові ціни на картоплю приблизно на третину нижче , ніж в минулому році .

 

Реклама

Дані info.shuvar.com

У той же час у багатьох інших країнах світу , і зокрема в Європі , в цьому році через спеку та посуху картопля не вродила . У Німеччині , Великобританії , Голландії , Литві , Росії та багатьох інших країнах . У Німеччині , наприклад , за попередніми повідомленнями , зібрано відсотків на 30 менше середнього , і експерти прогнозують , що мінімум на стільки ж картопля підскочить в ціні . У Латвії ціни вже вищі за торішні на 40 % .

Реклама

Ряд експертів прогнозують , що неврожай в Європі призведе до серйозного зростання цін на картоплю на світових ринках . Уже зараз попит на цей продукт зріс , європейські країни шукають нові ринки поставок картоплі і готові платити дорожче звичайного . А слідом за закупівельними цінами виростуть в ціні і продукти переробної галузі , такі як чіпси і крохмаль .

Здавалося б , така ситуація в світі не може не торкнутися України , де картоплі вирощують багато і ціни дуже привабливі . Чи відправиться українська картопля в Європу ? Чи піднімуться ціни на картоплю всередині в країни слідом за європейськими та світовими цінами ? Ми звернулися з цими питаннями до експертів .

90% української картоплі вирощується "приватниками"

Експерти кажуть , що на сьогоднішній день в української картоплі мало шансів стати популярним експортним продуктом . І на це є ряд причин .

Реклама

"У нас є надлишок картоплі, відсотків 20 врожаю ми викидаємо. Але наш ринок картоплі в Україні – це ринок приватників. І приватні домогосподарства не можуть забезпечити виконання всіх вимог, які висувають експортних товарах. По-перше, сертифікація. Сертифікат потрібно мати на кожну партію товару. Одне домогосподарство не може забезпечити великий обсяг поставок, тому питання сертифікації буде вирішуватися складно.

Друге питання – сортування. Картопля для експорту повинен бути розсортований за розмірами. По-третє – за сортами. Хто це буде робити? Приватники вручну? Поки у нас не почнеться виробництво картоплі великим фермерством, яке зможе сформувати великі партії, ніякого повноцінного експорту та впливу на внутрішні ціни не буде", – пояснює директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко
.

Тобто , картопля , яку ми купуємо на ринках – вирощена селянами на власних городах – навряд чи зацікавить експортерів . А значить , світовий неврожай не вплине на ціни в магазинах і на ринках .

Але це не єдина причина , чому українська картопля не йде на експорт . Адже якби цей товар був затребуваний , напевно число фермерських господарств , які вирощують картоплю, збільшилася , і співвідношення " промисловців " і приватників змінилося не на користь останніх . Чому цього не відбувається ?

В Україні не дотримуються фіто-санитарні норми ЄС. Що це означає?

"З 2004 року в Євросоюзі діє директива, яка забороняє поставки картоплі з країн, продукція в яких не відповідає фітосанітарним нормам ЄС. До таких країн належить і Україна. Тобто поставляти картоплю в Європу ми не можемо", – розповідає керівник інформаційно-аналітичного центру "Інфо-Шувар" Тетяна Гетьман.

Як пояснили експерти , українська картопля не підходить Європі через те , що вона часто буває заражена такими захворюваннями , як нематода і рак картоплі .

" Ці проблеми дійсно є , але вони не настільки масові " , – вважає виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

За її словами , вивести цих шкідників неможливо , оскільки в Україні не зареєстровані ефективні пестициди , які борються з цією заразою .

"Жодна велика компанія не хоче їх реєструвати , тому що це економічно невигідно . Обсяги під промисловим виробництвом картоплі в останні роки дійсно сильно скоротилися . Якщо раніше у нас було близько 60 тис . га , то на сьогодні максимум 40 тис . А якщо поставляти для промпідприємств і для продажу в магазинах – приватники їх не куплять . Не готові люди витрачати по 400 доларів на гектар " , – говорить Оксана Руженкова.

Зимову ціну на картоплю формує… нематода

Нематода – картопляний паразит , круглий хробак довжиною до 1 мм , дуже живучий . Легко переносить і посуху , і повені , і морози і навіть радіацію . Вражає не тільки картопля , а й всі пасльонові .

"Переноситься хвороба дуже швидко . Нематода вітром може поширюватися на 6 км , і нічим це стримати неможливо " , – говорить Оксана Руженкова.

Один з проявів захворювання в покупному картоплі – жовті або чорні кола всередині бульби . Хоча буває кілька різновидів нематоди : золотиста , бліда , стеблова та т.д. Але всіх їх об'єднує одне : зіпсована цим паразитом картопля псується протягом 2-3 місяців .

Ось тому експерти по картоплі не беруться до вересні передбачати зимову ціну на картоплю .

"До грудня заражена нематодою картопля почне псується . Подивимося , скільки залишиться цілого врожаю , і тоді буде ясно , якою буде ціна на картоплю взимку " , – говорить Тетяна Гетьман.

За словами експертів , для здоров'я людей ні нематода , ні рак картоплі не є небезпечними . Хоча щодо раку картоплі в інтернеті можна зустріти різні думки . Збудником є патогенний грибок Synchytrium endobioticum , і к ористі від грибків для людей вже точно ніякої немає .

І все-таки українська картопля може пробратися в Європу

Експерти кажуть , що для картоплі , яка йде на переробку , санітарні норми значно ослаблені , як сировина для переробних підприємств українська картопля може зацікавити зарубіжний ринок . Причому не тільки продукція великих сільгосппідприємств , а й вирощена в фермерських господарствах .

"В Європі така сильна посуха вперше за 10 років . У них буде недобір по картоплі в середньому на 25-30 % . Це чверть ринку , і навіть більше . Для внутрішніх потреб у них картоплі вистачить навіть з таким недобором . Але в Європі багато переробних підприємств . Тільки в Польщі 5 заводів з виробництва картоплі фрі , 5 крохмальних , кілька чіпсових " , – розповідає Оксана Руженкова.

І ось як сировину для таких підприємств українська картопля цікавить трейдерів .

За словами експертів , з минулого року в Україні активізували роботу трейдери з Молдови . Причому вони скуповують картоплю навіть у фермерських господарств , які можуть запропонувати партію врожаю з 5-20 га . Українські виробники підозрюють , що через скупників українська картопля потрапляє не тільки в Молдову , а й далі , в Європу . Тому що тільки в минулому році молдавани вивезли з України картоплі більше , ніж споживає вся їхня країна протягом року , кажуть вони .

Крім того , такі великі європейські трейдери , як Голландія і Бельгія , мають право на поставки картоплі " через треті країни " . І поставляють продукцію в Африку , Середню Азію , а також в деякі європейські країни . Через низький урожай картоплі в Європі великі трейдери не можуть виконати контракти на поставки , тому вони цілком можуть зацікавитися українською картоплею , вважає Оксана Руженкова .

Нагадаємо , днями в уряді розповіли , що в 2018 роціУкраїна стала винятком серед країн-основних виробників зерна,оскільки вплив погоди на врожай виявилося мінімально можливим .

У той же час , тваринники не можуть похвалитися успіхами – так , в січні – серпні 2018 рокуобсяги вирощування свиней на сільськогосподарських підприємствах в Україні сократились на 3,2 % в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.