Привізного сала на прилавках поменшає: як це позначиться на ціні

13 жовтня 2020, 16:49
Новини "Сьогодні" з'ясували, в які дні й де вигідніше купувати м'ясні продукти

У хорошого сала рожевий відтінок

Україна майже на третину скоротила імпорт сала. Втім, хвилюватися, що українці залишаться без сала або м'яса, не варто, кажуть експерти. Вітчизняного – вистачить усім. Кореспонденти "Сьогодні" з'ясовували, яка нині ціна на сало і м'ясо українського виробництва.

Ми пройшли торговельними рядами і побачили, що вибір і ціни – на будь-який смак і гаманець. А ось дефіцитом на базарі радше можна назвати покупців. М'ясні павільйони напівпорожні. Продавці кажуть: з березня, коли почалася епідемія коронавірусу, продаж упав удвічі.

Реклама

"Під час коронавірусу навіть дешевше віддаємо все, тому що немає людей – немає грошей", – каже продавчиня Світлана Степанчук.

Дешевше продають м'ясо птиці. Наприклад, домашнє курча коштує 85 грн/кг. Свинина – від 100 гривень.

Як завжди, найдорожча – телятина, від 150 грн/кг.

"Сало – 120 грн, стегно – 110 грн, лопаточка – 105 грн, внутрішня вирізка – 155", – перелічує продавчиня Людмила Миколайчук.

На базарі ми знайшли сало і по 85 гривень. Продавці кажуть: вартість залежить від постачальника. Тому навіть на одному ринку може бути різниця в ціні.

Реклама

"Заїдеш в село – сьогодні можна купити за 48 грн живу вагу, а завтра – вже за 52. Відповідно, і в нас починає ціна підніматися", – пояснює Людмила Миколайчук.

З такими цінами, кажуть покупці, м'яса багато не накупиш. Тому все частіше вибирають крупи, овочі та гриби.

"Раз на тиждень купуємо, без м'яса не живемо. Купуємо сало обов'язково, але й багато овочів і фруктів", – розповідає покупчиня Оксана Терещенко.

Свіже м'ясо дешевим не буває, стверджують продавці. І радять звертати увагу на його зовнішній вигляд.

"По вигляду воно ж видно, яке воно. Натискайте, як ото кажуть, теж. Якщо воно піднімається, значить, м'ясо свіженьке. Якщо рожеве на колір, по ньому ж видно відразу, що воно свіже. Якщо воно не свіже, воно вже темне. Колір не такий", – пояснює покупчиня Лариса Гарова.

Ми порівняли ціни на ринку і в супермаркетах. Виявилося: на базарі м'ясо та сало дешевше. А ще можна заощадити, якщо ходити на закупи в будні. У ці дні, щоб м'ясо не залежувалося на прилавках, продавці скидають ціни.

Реклама

Раніше "Сьогодні" розповідали про те, що гастроентеролог розвінчала популярний міф про схуднення за допомогою сала.

Також ми писали про новий тренд у фуд-дизайні – троянди із сала.