Постачання товарів до ЄС: які квоти не використала Україна

25 березня 2019, 11:17
Українські експортери минулого року не використали вісім квот

Україна за підсумками 2018 року не використовувала вісім квот на постачання товарів до Європейського Союзу (ЄС). Про це агентству УНН повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

За даними Мінекономрозвитку, українські виробники активно використовували можливості експорту до ЄС в рамках 32 з 40 тарифних квот.

Невикористаними залишилися тарифні квоти на цукрові сиропи, оброблену продукцію з масла, манітол сорбіту, а також додаткова квота на гриби.

Експортери також не використали квоти на м'ясо баранини, яловичини, основну і додаткову квоти на свинину. Зазначається, що для них не було доступу на ринок.

"Можна припустити, що ці товари не відповідали вимогам Євросоюзу в сфері контролю якості та безпеки харчових продуктів", – йдеться в повідомленні агентства.

При цьому в Міністерстві зазначили, що українські експортери повністю використовували 11 тарифних квот на такі продукти:

 

  • виноградний і яблучний соки;
  • мед;
  • ячмінну крупу і борошно;
  • вершкове масло і молочні пасти;
  • оброблені томати;
  • оброблений крохмаль;
  • кукурудзу;
  • пшеницю;
  • м'ясо птиці та напівфабрикати з м'якого м'яса птиці;
  • солод і пшеничну клейковину;
  • продукти переробки солоду і крохмалю.

Експорт цих товарів тривав і за межами тарифних квот, додали в Мінекономрозвитку.

У Міністерстві повідомили, що минулого року більш ніж на 50% використані тарифні квоти на крохмаль (99,9%), часник (98,1%), цукор (85,0%), основна квота на яйця і альбуміни (75, 4%), додаткова квота на м'ясо птиці та напівфабрикати з м'яса птиці (59,2%).

Менш ніж на 50% експортери використовували додаткову квоту на яйця і альбуміни (48,3%), квоти на висівки, відходи і залишки (43,2%), оброблену продукцію з зернових (40,1%), овес (36,5 %), сухе молоко (24,1%), продукцію з обробленого молока (22,1%), ячмінь, ячмінну муку і гранули (16,6%), інші цукрові продукти (15,9%), молоко, вершки, згущене молоко і йогурти (15%), оброблену продукцію з цукру (13,9%), етанол (10,4%).

Нагадаємо, 2019 року Україна вже вичерпала чотири квоти на безмитний експорт в рамках зони вільної торгівлі з ЄС. Йдеться про квоти на цукор, мед, виноградний і яблучний сік, а також додаткову квоту на кукурудзу.

Крім того, українські аграрії закликали 
збільшити квоти на постачання томатної пасти до ЄС з нинішніх 13 тис. т до 50 тис. т.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, скільки українських компаній активно працюють на європейському ринку
:

Реклама