Піст влетить у копійку: як подорожчали продукти

7 березня 2017, 08:09
Взимку кілограм шампіньйонів коштував 23-25 грн/кг, а зараз — 40-45 гривень, риба подорожчала майже наполовину

Борщовий набір поки дорожчати не буде. / Фото: Олександр Яремчук

На тлі Великого посту, який розпочався в цьому році 27 лютого, вже зросли ціни на продукти, які дозволено вживати віруючим — насамперед це риба і гриби. Останні подорожчали найбільше — на 60-70%. Експерти прогнозують підвищення вартості й інших продуктів — це сири, молочка і цукор.

ГРИБИ І РИБА. За словами аналітика Української аграрної конфедерації Дмитра Дейни, основна причина підвищення вартості грибів — попит, що зріс на них. "Взимку кіло печериць коштувало 23-25 грн/кг, а зараз — 40-45, оскільки гриби беруть ті, хто не їсть м'ясо, — сказав нам Дейна. — Великий піст — головний двигун цін, тому поступового здешевлення грибів до 30 грн/кг не варто чекати раніше ніж через півтора місяця. А риба у нас на 70% імпортна, і її ціна залежить від курсу долара, який в останній місяць підріс".

Реклама

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко додав, що причина подорожчання риби ще і в зниженні пропозиції. За його словами, це сезонне зростання цін, оскільки через льодохід впав вилов української ставкової риби — коропа, карася.

"Ціни на них піднялися за лютий на 45%, або до 50 грн за кг карася, 60 грн за кг коропа, — говорить Дорошенко. — У піст роздріб намагається заробити, тому карась може подорожчати до 60 грн, короп до 70-75 грн. Але вже до кінця квітня, коли піде вилов не тільки карасів і коропів, але і товстолобика, щуки, лина, ціни на карасів і коропів можуть впасти вдвічі".

Незважаючи на те, що експерти відзначають деяке зростання цін (до 10%) на огірки, помідори і зелену цибулю, традиційний борщовий набір поки дорожчати не збирається.

Реклама

"КИСЛА" МОЛОЧКА. Виробники молочних продуктів також попереджають про прийдешнє зростання цін на свою продукцію. "На підвищення вплинули внутрішні та зовнішні економічні фактори. В першу чергу, це підвищення ціни на сировину. В кінці 2016 року ціна на молоко зросла на 80% порівняно з літа 2016-го. Плюс коливання курсу долара — адже ціни на упаковку, заквасочні культури і вітаміни безпосередньо залежать від нього", — розповіли нам у прес-службі одного з українських виробників.

Зростання цін можливе в березні, коли закінчиться цикл дозрівання сирів і на прилавки потрапить товар за новими цінами. Наприклад, сир "Український" або "Голландський", що відносяться до середнього цінового сегменту, будуть коштувати 170-180 грн/кг (зараз 140-150), передбачають виробники. "Це дорожче від аналогічних польських сирів, тому нашим сироварам доведеться стримати апетити", — говорить Дорошенко.

Цукор дорожчає через експорт

Реклама

Також почав дорожчати цукор: ціни на ваговий "пісок" піднялися з 15-15,2 грн/кг до 16,5—17, а на фасований — до 20-22 грн/кг. Причина — 33-разове зростання експорту цукру в поточному сезоні (334 тис. т проти 10 тис. т) через неврожай у світі цукрового очерету.

"Продажі цукру за кордон різко активізувалися через кон'юнктуру світового ринку, але це не буде тривати вічно, — говорить аналітик консалтингової компанії "ПроАгро" Ярослав Левицький. — По внутрішньому ринку: навіть якщо експорт залишиться настільки активним, а виробники говорять про 500 тис. тонн, то все одно дефіциту цукру не буде завдяки високому обсягу виробництва і перехідним запасам. Можливе лише сезонне підвищення цін у травні-червні в роздріб до 20 грн/кг максимум, але реально ціна залишиться на рівні 17-18 грн/кг".