Чому в Україні не поспішають відкривати продовольчі ринки

3 квітня 2020, 08:39
Інфекціоністи кажуть, що запобіжні заходи від МОЗ недостатні

/ Фото: Reuters

Незважаючи на нещодавнє нове посилення карантину, в Україні готують до відкриття продуктові ринки і базари. Таке побажання висловив тиждень тому президент Володимир Зеленський і вже схвалило Міністерство охорони здоров'я. Але схоже, що в багатьох населених пунктах, особливо в глибинці, базари і базарчики відновлять роботу не скоро. Якщо взагалі відкриються до кінця карантину. У чому причина – розібрався сайт "Сьогодні".

Чому дозволили відкриття ринків

Головна причина, з якої можуть відкрити раніше закриті продовольчі ринки, – цілком зрозуміла: в Україні чимало селищ і містечок, де базар – єдине по суті джерело придбання їх жителями найнеобхідніших продуктів. Так, приватні продуктові магазинчики, яким дозволено працювати в карантин, є мало не в кожному селі, але асортимент в них убогий. Ні свіжого м'яса, риби, домашніх молокопродуктів – такі швидкопсувні товари там заборонено продавати за санітарними нормами: відсутній контроль якості. Та й ціни у приватника вище, ніж на базарах, адже торговець несе додаткові транспортні витрати.

Реклама

"Великі ринки треба закривати відразу. Але раптом в маленьких містечках немає магазинів, і ці базарчики є основним джерелом харчових продуктів? Треба думати, як вийти з такої ситуації. Біля ринків можуть бути патрулі, які, наприклад, обмежать кількість людей. Прошу регіони поставитися до цього питання відповідально", – підкреслив президент.

Обласна влада дає добро

Журналісти сайту "Сьогодні" зв'язалися з профільними департаментами кількох обласних адміністрацій і з'ясували: всюди вже пройшли наради, на яких ухвалено рішення рекомендувати районним адміністраціям і об'єднаним територіальним громадам відновити роботу ринків в найкоротші терміни.

"Ми ухвалили рішення і до районів вже відправлено лист про можливість роботи продовольчих ринків, але з дотриманням певних обмежень, які встановив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко (див. нижче), – відповіли нам в департаменті регіонального розвитку Черкаської облдержадміністрації. – Районним адміністраціям рекомендовано розглянути питання про відновлення продажів продовольства на зареєстрованих ринках, в тому числі і тваринницької продукції: це свіже м'ясо, сало, тушки курей і кроликів, молоко, сметана, сир і так далі.

Це буде безпечніше, ніж неминуча стихійна торгівля, оскільки на ринках працюють лабораторії. Але продажі повинні бути організовані з дотриманням додаткових запобіжних заходів. Наприклад, молокопродукти продавець повинен заздалегідь розфасувати по ємностях або по пакетах, щоб не було контакту з повітрям. Те ж стосується і м'яса. Живу і заморожену рибу, оселедець, зелень продавати також можна".

У департаменті уточнили, що це тільки рекомендації, а остаточне рішення ухвалює місцева влада – на рівні кожного населеного пункту, тому що, якщо станеться спалах вірусу і буде доведено, що це пов'язано з роботою базару, відповідатиме голова райадміністрації або об'єднаної територіальної громади.

Реклама

Втім, це не стосується сумнозвісної Кам'янки на Черкащині, що встановила антирекорд з поширення коронавірусу в області. У місті обмежено в'їзд і виїзд, тому очевидно, що про відкриття ринків не може і йтися.

Не працюватимуть ринки і на Буковині: як повідомив мер Чернівців Олексій Каспрук, з 3 квітня Чернівецьку область закривають на карантин.

"У нас павільйон 20 квадратів, куди я продавців посаджу?"

А ось на місцевому рівні оптимізму набагато менше. Поки "голови" не прагнуть відновлювати роботу базарів. І саме думка глави держави про відсутність альтернативи таким невеликим провінційним базарчикам стала на сьогодні головним каменем спотикання для їх відкриття. Як виявилося, альтернатива в багатьох місцях є – це продуктові магазини. Друга причина – неможливість забезпечити на наявних ринках карантинні вимоги МОЗ.

Реклама

"Поки ухвалено рішення до Великодня (19 квітня) не відкривати міський ринок, – відповіли нам в міськраді райцентру Корсунь-Шевченківський на Черкащині. – ОДА не дала чіткого розпорядження відкрити базари, в її листі сказано, що місцевим органам влади необхідно в тих місцях, де люди не мають можливості купити продукти, забезпечити роботу ринку, який дасть їм таку можливість. У нашому місті працюють два супермаркети, в тому числі один з них належить відомій торговій мережі, досить приватних магазинів. Так що у городян і жителів навколишніх сіл є можливість купити будь-які продукти. Їх в місті достатньо. Краще якийсь час потерпіти, але не допустити спалаху епідемії".

Щоправда, обіцяють через два тижні організувати торгівлю розсадою, саджанцями, посадковим матеріалом (цибуля і т.д.), альтернативи якій немає. Зараз сенсу в її організації жодного – нічні заморозки, погода не дозволяє займатися висадкою.

В Іванівці на Київщині проблеми інші: немає можливості забезпечити санітарні норми.

"У нас павільйон (м'ясний) трохи більше 20 кв. м, куди я продавців посаджу? За нормами не можна, щоб на такій площі перебувало більше одного покупця. І, відповідно, тільки один продавець. Але бажаючих продати буде більше одного, кому надати перевагу? Тому знайшли альтернативу: поки діє карантин, організуємо базари вихідного дня. Продавці заздалегідь подадуть заявки, і ми забезпечимо їм торгові місця, видамо маски, рукавички. Час роботи базару буде обмежено – з ранку 2-3 години, щоб не зіпсувалися продукти", – відповіли нам в сільській раді.

Читайте також:

Вірусологи: продукти треба заздалегідь розфасувати

Нагадаємо вимоги до безпечної торгівлі, озвучені головним санітарним лікарем України Віктором Ляшком:

  • ринок повинен бути зареєстрований для продажу харчових продуктів;
  • продавці і покупці – в масках;
  • одночасно не повинно бути більше одного відвідувача на 20 кв. м торгової площі. Тобто, якщо торгова площа павільйону 200 кв. м, в ньому може перебувати 10 покупців;
  • повинен бути забезпечений проміжок в 1,5 метра між покупцями в чергах;
  • забезпечені всі необхідні протиепідемічні заходи (дезінфекція, проведення санітарних годин);
  • на ринках вихідного дня між торговими точками повинні бути проміжки не менше 3 метрів (зазвичай вони стоять впритул).

Ми з'ясували у фахівців, наскільки запропоновані Міністерством охорони здоров'я заходи безпеки на ринках зможуть запобігти поширенню вірусу. Інфекціоністи і вірусологи вважають їх правильними, але ратують за додаткові обмеження.

"Необхідно санітарним службам підготувати інструкції для продавців з продажу вагових і порційних товарів – це свіже м'ясо, тушки тварин і птахів, риба, молоко, сметана, сир – радить лікар-інфекціоніст Інна Андрусович. – Ідеальний варіант – розділити ці продукти по порціях і продавати в упаковці, а не наливати, нарізати і обробляти прямо на ринку, як це робиться зазвичай. Продукти не повинні бути відкритими, тоді це буде безпечно. Також після кожного торгового дня прилавки і приміщення повинні бути продезінфіковані, тоді до ранку можна буде спокійно торгувати".

Доктор медичних наук, заввідділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського Алла Мироненко також говорить, що всі продукти повинні бути, як мінімум, прикриті плівкою.

"Коронавірус – це респіраторна інфекція, – роз'яснила нам Алла Мироненко. – Вірус небезпечний для дихальних шляхів, а не для шлунка, в шлунку він загине. Образно кажучи, якщо навіть злизати вірус з пальців, ви не захворієте. А ось якщо потрете пальцем ніс або очі, то можете заразитися. Знову ж, сире м'ясо ніхто не їсть, а при його термообробці коронавірус загине. Тому небезпека продажу м'яса перебільшена. Але краще і його, а головне – сало, сир, сметану – все те, що люди їдять без термообробки, має бути прикрите або упаковано. І не варто їх на ринку нюхати перед тим, як купити".

Ринки та економіка

На думку голови Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, продуктові ринки взагалі не підлягали закриттю, бо є об'єктами критичної інфраструктури, як і продуктові магазини.

"Але це не було чітко прописано в документах, і місцева влада почала їх закривати. Ринки забезпечували більшу частку роздрібного товарообігу в країні. Деякі, до речі, працюють, як і працювали, це київський оптово-роздрібний продуктовий ринок "Столичний", про що багато покупців не знають, людей там майже немає. Також відкриті продуктові ринки в Харкові, хоча там досить супермаркетів. Працює і знаменитий одеський "Привоз". Мери цих міст стверджують, що поліція контролює дотримання карантину. Але мери невеликих міст бояться відкривати ринки, так як це може посприяти поширенню коронавірусу. А крайньою виявиться місцева влада", – резюмував Дорошенко.


Тим часом журналісти "Сьогодні" перевірили, чи дотримуються українці посилених правил карантину: