Морква по 22 гривні: чому овочі старого врожаю стали коштувати так дорого (інфографіка)

18 травня 2015, 07:55
Найбільше зросли в ціні морква і буряк. Експерти: новий урожай не встиг, в червні подешевшає

З усієї овочевої різноманітності не подорожчала тільки картопля / Фото: Анастасія Іскрицька

В Україні "збунтувалися" овочі: замість того щоб подешевшати, бо сезон, ціни на них, порівняно з квітнем, злетіли в 1,5-2 рази! Так, ціна морквини зросла з 9,5-11 грн/кг до 19-22 грн/кг, буряків – приблизно в 1,5 рази, до 10-12 грн, а яблука – з 22-26 грн/кг до 34 грн і більше. Не подорожчали лише картопля, цибуля і капуста.

За даними фахівців Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), так дорого в цей час року коренеплоди ніколи не коштували. "Сегодня" розібралася в причинах раптового подорожчання і з'ясувала, як за рік змінилися ціни на овочі (див. Інфографіку).

Реклама

ПРИЧИНИ . Експерт УКАБ Віталій Кордиш пояснює: стрімке зростання цін на борщовий набір викликала пізня холодна весна, через що не встигли визріти молоді буряк і морква, хоча зазвичай в середині травні їх було достатньо. А запаси старого врожаю коренеплодів підійшли до кінця, тому торгівля і підняла ціни.

"Це ненадовго: до кінця травня – початку червня вартість борщового набору традиційно знизиться, оскільки в продаж надійдуть великі партії вітчизняних овочів нового врожаю", – вважає експерт.

Реклама

Що стосується яблук, помідорів та іншого імпорту, то, за розрахунками фахівців проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти", найбільше, на 7,9% (3-4 грн/кг) за тиждень, подорожчали тепличні томати. "Це через невисоку пропозицію імпортної продукції, – говорить керівник проекту Тетяна Гетьман. – Причому тенденцію не зміг переламати навіть огірок, який продовжував дешевшати".

Яблука ж, за словами експертів, дорогі через те, що вони зараз основному імпортні – з Польщі та Молдови, і з 1 квітня обкладаються митом у 10% (введена по ініціативі Кабміну). Аналітики "АПК-Інформ" прогнозують, що в травні яблука ще можуть подорожчати на 3-4 грн/кг.

Зате банани і апельсини тепер коштують дешевше яблук: моніторинг "Сегодня" показав, що їх можна купити в київських супермаркетах навіть по 24-25 грн/кг, що на 5-6 грн менше, ніж місяць тому. За словами директора інформкомпанії "ПроАгро" Миколи Верницького, це пов'язано зі здешевленням долара і з тим, що маркетологи знайшли рівноважну ціну між попитом і пропозицією: цей товар добре розбирають покупці.

Реклама

БАКАЛЕЯ . Продовжують дешевшати борошно і крупи, насамперед – гречка: її на вагу можна купити вже по 18-19 грн/кг (було 20-22). Кілограм борошна – по 6,5-7 грн/кг на вагу, і по 10-11 грн в пакетах (-0,5-1 грн). На 1-2 грн впали ціни на соняшникову олію: літрова пляшка коштує 33-35 грн (-1 грн), також з'явилося багато масла нерозкручених марок ціною до 30 грн/л. Зате цукор знову пішов у ріст: на вагу коштує вже 10,8-11 грн/кг (було нижче 10 грн).

Динаміку цін Верницький пояснює так: "Запаси крупи та борошна старого врожаю значні, треба їх встигнути продати. А цукор продовжить зростання, адже починається сезон консервації та варіння варення, попит зростає".

ДЕЛІКАТЕСИ: МІНУС 30%. У травні порівняно з березнем-квітнем дуже впали ціни на імпортні делікатеси (на 30-35%): вже практично немає в продажу імпортних твердих сирів, сиров'ялених ковбас і м'яса "хамон" вартістю під 1000 грн/кг, максимум – 700 під табличками "акція", "розпродаж". Подешевшала червона риба: наприклад, тушка форелі коштує не 210-215, а 160 грн/кг. При цьому асортимент скоротився, рідко де можна побачити на прилавку супермаркетів свіжу осетрину, восьминогів, хоча рік тому були. Продавці кажуть: морепродукти купують за долари, через дорожнечу майже немає попиту, тому не завозять.