Потягнуло на солодке: чому українці стали їсти більше печива і тістечок

3 грудня 2017, 07:22
Тільки за півроку в магазинах розкупили майже 81 тисячу тонн печива, тістечок і солодких пиріжків

Фото: pixabay.com

У першому півріччі 2017 року роздрібний товарообіг борошняних кондитерських виробів зріс на 16%. І це без урахування зміни їх вартості (в порівняльних цінах). Якщо ж порівнювати обсяги продажів в абсолютних цінах, то вийде, що вони виросли на 18,5% в порівнянні з відповідним періодом 2016 року.

Таке зростання товарообігу цієї групи товарів не спостерігалося вже багато років. Зазвичай цей показник з поправкою на інфляцію становив 5-7%. А в 2015-му він навіть падав.

У 2017 році зросли також продажу цукрових кондитерських виробів – цукерок, морозива, желе. За першу половину року приріст склав 17,3% (у порівняльних цінах). Це теж солідна надбавка, але не настільки дивовижна. "Цукерковий" товарообіг завжди ріс активніше, ніж продажі борошняних солодощів: на 6-12% в рік.

Всього з січня по червень магазини продали українцям майже 81 тисячу тонн печива, тістечок і солодких пиріжків. Виходить, по 2,4 кг на людину за 6 місяців, або по 400 г на місяць. Чи багато це? У минулому році за цей же час українці з'їли менше 75 тисяч тонн солодощів. Крім того, за першу половину 2017 го з'їдено ще і 67 тис. тонн цукерок, морозива та інших ласощів, які не містять борошна
.

"Погоду" робить дрібний і середній бізнес?

Виробники солодкої продукції і продавці підтверджують , що за останній час затребуваність їх продукції збільшилася .

"Виторг в цьому році дійсно збільшився. І не на 20%, а відсотків на 50, якщо порівнювати з минулим роком. Люди по багато не купують, але хочуть різноманітності. Тому ми знаходимо нових постачальників, намагаємося розширити асортимент. Постійні покупці бачать, що у нас з'явилося щось новеньке, і купують не тільки те, що звикли зазвичай, а й нову продукцію", – розповідає Світлана, продавець одного з кондитерських кіосків.

"Реально – так, зростання є. Шоколадна і мармеладна група товарів, якими ми займаємося, виросли в порівнянні з минулим роком відсотків на 50. Затребуваність цієї продукції дуже велика. Я пояснюю це тим, що люди більше стали звертати уваги на якість продукту. Всі верстви населення, і бідні, і багаті. Всі намагаються берегти себе. А ми працюємо в сегменті натуральних солодощів – без глютену, без ГМО", - висловлює думку приватний підприємець Костянтин Загорулько, регіональний менеджер фабрики "Солодкий світ" і власник одного з інтернет -магазинів.

А ось директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко стверджує, що в великих торгових мережах, навпаки, спостерігається скорочення асортименту. А зростання продажів якщо й відбувається, то за рахунок переходу на більш дешеву продукцію.

"Зараз відбувається звуження асортименту. Може, десь в окремих місцях він і збільшується, але в загальному йде тенденція до скорочення. Пояснюється це просто. Раніше, наприклад, людина приходила в магазин і могла купити 3-4 види кондитерських виробів. Зараз вона може купити значно менше. Як реагує виробник? У нього знижуються продажі, а щоб завести в супермаркет нову продукцію, він повинен заплатити 500 тисяч. А може, і півтора мільйона – в залежності від кількості магазинів, де буде продаватися його продукт. І це тільки разовий внесок , беручи до уваги маркетингові платежі. А він не готовий платити такі гроші. Він каже: я піду і куплю це десь в іншому місці. Тому поступово відбувається монополізація. І по кондитерським виробам ми бачимо в супермаркетах те ж саме, що отримали раніше по пральних порошках, по побутовій хімії. На прилавках представлені лише кілька компаній, тому що інші не готові входити, сплачуючи такі великі гроші", - говорить Дорошенко.  

А ви рахували, скільки витрачаєте на солодке?

Один американський інститут кілька років тому презентував дослідження, що доводить , що люди з більш низьким достатком споживають більше солодкого , ніж люди з достатком побільше . " Заїдають стрес " , роблять висновок автори .

Реклама

Якщо говорити про загальні суми, які витрачають на солодке українці, то, за даними Держкомстату, в першому півріччі 2017 го вони залишили в кондитерських відділах і магазинах 4,6 млрд грн (4 638 136 тис. грн). За першу половину 2016 го – 3,9 млрд грн. На цукерки і морозиво (тобто на солодощі, які містять муку) за січень-червень 2017 роки було витрачено 7,7 млрд грн. У минулому році за такий же період – 6,5 млрд грн.

Але в перерахунку на одну людину суми виходять не такі вже страшні. Виявляється, за півроку середньостатистичний українець купив у магазинах солодощів на 290 грн. З цієї суми 109 грн витратив на борошняні солодощі і 181 грн – на ті, які не містять борошна.

Значить, щомісячні витрати однієї людини на солодке – всього близько 50 грн. Це не так вже й багато, хоча в минулому році було 40 грн.

На думку Олексія Дорошенка, зростання статистичних показників може пояснюватися кількома причинами.

"На внутрішньому ринку зростання може бути пов'язаний з переходом до більш дешевої продукції. Ну, наприклад, людина раніше могла дозволити собі купити 1 кг цукерок за 100 грн, а тепер цукерки подорожчали до 150 грн. Тому людина купує собі 2 кг дешевших цукерок або печива. Скажімо, по 60 грн. У вазі це надбавка, а по грошах зміна незначна. Тенденція переходу на більш дешеві товари спостерігається практично у всіх групах продуктів харчування. Серйозного зростання немає ніде, в кращому випадку стабілізація. Крім того, ми починаємо більше експортувати, І збільшення показників може йти в тому числі за рахунок імпортозаміщення", – говорить експерт.

За даними Державної служби статистики України, серед всіх печива і тортів, які купують українці, частка вітчизняної продукції становить 93,3%, серед цукерок, шоколаду та морозива – 86,9%.

Нагадаємо, нещодавно сайт "Сегодня" повідомляв про киянку, яка створює солодощі з дивовижними начинками.

А ще раніше вчені пояснили причину сильного потягу до солодкого.